• Načítám...
>

Stromovka je bohatší o sedmnáct buků

  • 10. listopadu 2019,
  • 7:19,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

V parku Stromovka přibyly stromy. Postarali se o to Pražané, kteří je přišli vysázet v rámci akce Zastromuj Prahu. Veřejnost k této aktivitě vyzvalo vedení města, které chce do osmi let Prahu obohatit celkem o milion stromů.

Stáhnout video
Reklama

Jeden z nejkrásnějších pražských parků se rozrostl o další listnáče. Ve Stromovce je vysázeli sami Pražané pod dohledem odborníků z lesů hlavního města Prahy.

"Dnes jsme tady vysázeli s pomocí veřejnosti 17 krásných buků lesních. Jsou asi 6 až 8 let staré," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Je to záměrně, protože se nacházíme v části Stromovky, které se říká Bukovka. Sázíme vzrostlé sazenice, které jsou kvalitní, vždy kontrolujeme ještě ve školkách, než je dáme k výsadbě," řekla Alice Dědečková, pracovnice Odboru ochrany prostředí MHMP.

Zdálo by se, že zrovna ve Stromovce už je stromů dost. Ale výsadba dalších právě zde má svůj jasný důvod.

"Průběžně sázíme stromy po celé Stromovce, protože potřebujeme, aby v parku byly stromy různověké. Jak dožívají, tak postupně dosazujeme na místa, kde je to potřeba a kde je světlo, kde se těm stromům bude dařit," řekla Alice Dědečková, pracovnice Odboru ochrany prostředí MHMP.

Praha se touto aktivitou snaží čelit negativním důsledkům klimatické změny. 

"Víme, že zde máme změnu klimatu, planeta se nám otepluje. Takže Prahu nějakým způsobem také připravujeme na tu změnu, předcházíme vzniku tepelných ostrovů, které se tvoří právě v zastavěných oblastech, kde máme hodně betonu, asfaltu. A právě parky, zeleň, stromy v ulicích nám pomáhají toto prostředí zlepšit. Proto sázíme stromy v Praze," řekl Petr Hlubuček.

Příští sázení stromů s veřejností naplánovalo vedení Prahy na příští pátek 13. listopadu na Petříně. Ve Stromovce pak opět na 21. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu