• Načítám...
>

Na magistrátě představili projekt VR-demence

  • 11. listopadu 2019,
  • 12:46,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Členové výboru pro sociální politiku Magistrátu hlavního města se seznámili s problémy lidí, kteří trpí demencí. Umožnil jim to speciální program, v rámci kterého se pomocí VR brýlí přenesli do reality nemocných lidí, kteří si často ani nemohou dojít na toaletu.

Reklama

Výbor pro sociální politiku MHMP má za sebou netradiční zasedání. Seznámil se totiž s projektem VR-demence, který seznamuje veřejnost s problémy, kterými dennodenně procházejí lidé postižení demencí.

"A prožíváte zmatenost, prožíváte hrůzné přeludy, míhání věcí, špatné slyšení, protože lidé, kteří mají demenci, slyší jakoby v ozvěnách. Prožíváte i to, že jestliže máte před sebou v koupelně nějaký kobereček, vidíte to jako jámu a díru, do které nechcete spadnout. Prožíváte i poměrně frustraci na konci toho celého úkolu, kdy se máte dostat na toaletu, protože se vám to na konci nepodaří a skončí to špatně. Nechci prozrazovat jak. A to celé má za úkol prožít to, co každodenně prožívají ti lidé, kteří tu demenci mají," řekl Jiří Hořecký, prezident Asociace poskytovatelů soc. služeb. 

Členové výboru se tak pomocí speciálních VR brýlí ocitli sami doma v kůži dementního člověka, který se snaží dostat na toaletu. Málokomu se ale podařilo vykonat potřebu na správném místě.

"Byla jsem si stoprocentně jistá, že potřebu, kterou jsem měla vykonat, vykonávám do toalety. Bohužel se tak neukázalo. Byla to chyba. Jsem moc ráda, že jsem si to mohla vyzkoušet, protože máme prostě zkreslené představy o tom, co ten člověk, který demenci má, prožívá, jak se cítí a co vidí. Jak špatné jsou třeba koberce, které člověk s demencí může vnímat, jak špatné jsou třeba tapety, které jsou na chodbách a dveřích. A toho seniora s demencí to může zmást," řekla Eva Horáková, předsedkyně Výboru pro soc. politiku. MHMP.

Právě tyto zkušenosti pak mohou členové výboru uplatnit při rozhodování o budoucnosti této oblasti na území města. Např. při rozhodování o výstavbě a následně výbavě zařízení určených právě těmto klientům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu