• Načítám...
>

V Praze roste počet případů domácího násilí

  • 11. listopadu 2019,
  • 21:58,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V porovnání s ostatními kraji je v Praze oficiálně evidováno nejvíce případů domácího násilí. Rodinám, které se dostanou do této nepříjemné situace, pomáhají sociální centra. Ve většině případů tvoří klientelu ženy, které se bojí nejen o sebe, ale i o děti.

Reklama

Policie ČR eviduje průměrně 18 vykázání z bytu měsíčně. A to v důsledku domácího násilí. Jen od ledna do září tohoto roku přijalo intervenční centrum 500 klientů, kteří požádali o pomoc s vyřešením tíživé situace v rodině.

"Máme teď více matek, i mladších, které mají třeba 3 a více dětí. Máme ale i případy, které zasahují seniory v domácnostech, kdy třeba dospělá žena týrá svou maminku nebo oba rodiče. Ty případy jsou opravdu různorodé a může to být skrz generace," řekla Barbora Holušová, vedoucí Intervenčního centra.

Kam až může zajít domácí násilí, které se neřeší včas, dokládá příběh jednadvacetileté matky se 4 dětmi, která varovné signály zpočátku vztahu přehlížela. Její partner nelibě nesl návštěvy kamarádek a pravidelně jí kontroloval textové zprávy a emaily. Došlo i na opakované fyzické napadení. Mladá žena proto požádala o vykázání partnera. Vzhledem k její tíživé finanční situaci se ale k partnerovi vždy po několika týdnech vrátila. Nakonec přeci jen nabyla odvahy a oslovila o pomoc Intervenční centrum.

"Přídavky na děti se musely posoudit individuálně. Připravovali jsme návrh na svěření dětí do péče, návrh na rozvod, řešili jsme tu finanční situaci s úřady, psychologickou podporu, takže ten komplexní balíček té služby tam je," řekla Barbora Holušová.

Domácí násilí by měla řešit i nová koncepce rodinné politiky, kterou připravuje vedení hlavního města. Ta se bude zaměřovat na prevenci těchto negativních jevů. A to vůči všem členům rodiny.

"My můžeme zintenzivnit pomoc těm obětem a během té doby vyhoštění pomoci najít řešení, které bude řešit tu situaci v dlouhodobějším horizontu. Aby např. našli odlehčovací služby, které mnohdy pomohou zabránit krizi v rodině," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Nová koncepce rodinné politiky by měla být připravena nejpozději do konce příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu