• Načítám...
>

Začíná období přikrmování ptáků

  • 11. listopadu 2019,
  • 22:13,
  • PRAHA,
  • Žaneta Filípková

Podzimní a zimní dny jsou ve znamení nízkých teplot. A právě ty mohou být nebezpečné pro drobné živočichy. Pomoci jim může přikrmování. Lidé by se ale měli vyhnout mnohým nešvarům, na které často upozorňují odborníci. Nejlepší cestou jsou krmítka, do kterých se připraví příslušná potrava.

Reklama

Začíná období, kdy se dostávají teploty pod nulu. A tak je ideální čas na přikrmování ptáků. Při nepříznivém počasí mohou totiž drobní živočichové ztrácet své tukové rezervy.

"Je to samozřejmě vhodné, krmit přes zimu, protože ti ptáci potřebují nabrat energii a tukové zásoby. A nejlepší krmení pro ně jsou slunečnicová semínka, protože tam je hodně energie, jelikož jsou olejnatá a ptáci je milují. Je to takové univerzální krmení, takže slunečnicová semínka a také můžeme dávat třeba lojové koule. Ty mají také velmi rádi. Zase je v tom tuk," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka.

Podle ornitologů se jedná o činnost, u které je dobré dodržovat pár užitečných zásad. Při dokrmování není ideální používat potraviny, které jsou prošlé. Vhodné jsou především zdroje podobné těm, které nachází ptactvo v přírodě.

"Asi není dobré dávat do krmítka nějaké zbytky jídel, které tam zmrznou, pak se to zase rozteče a podobně. To tomu krmítku škodí a ani pro ty ptáky by to nebylo asi moc dobré. Takže je dobré specializovat se na zrní nebo lojové koule a různé věci určené vyloženě pro ptáky," řekl Jaroslav Kubíček, ornitolog.

Pokud byste rádi měli krmítko doma na zahradě, odborníci ho doporučují umístit 1,5 metru nad zemí a 2 metru od nejbližších stromů nebo keřů, aby je neohrožovali predátoři z okolí, jako jsou třeba kočky.

"Musí myslet i na to, že je potřeba krmítka čistit. Protože se tam slétává velké množství ptáků a mohou mezi sebou i přenášet choroby. Takže to krmítko by se vždy jednou za čas mělo vzít, umýt, vydezinfikovat a vrátit na původní místo," řekla Zuzana Pokorná.

V mrazivých dnech je pak nutné vodu, která je v krmítku, častěji vyměňovat. To aby nezamrzla. A podle potřeby doplňovat krmivo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu