• Načítám...
>

Praha si připomněla válečné veterány

  • 11. listopadu 2019,
  • 22:34,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Na pražském Vítkově lidé uctili památku padlých vojáků. A to u příležitosti Dne válečných veteránů, který se po celém světě slaví 11. listopadu. Piety se zúčastnil i pražský primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

I letos se Praha připojila k oslavám Dne válečných veteránů a obětí válek. Ten celosvětově připadá na 11. listopadu a v Česku se slaví od roku 2011.

"Připomněli všechny vojáky a válečné veterány, kteří buď položili život v některém ze světových válečných konfliktů, nebo naopak jsme vzdali čest tomu jak slouží své zemi," řekla Jana Zechmeisterová, tiskové oddělení Ministerstva obrany ČR.

Součástí pietní akce, která se uskutečnila v prostorách Památníku na Vítkově, bylo i udělení několika vyznamenání.

"Dnes bylo, z rozkazu ministra obrany oceněni nejvyšším vyznamenáním rezortu obrany, tedy křížem obrany státu a záslužným křížem ministra obrany, vyznamenáno 8 osobností, které se nějakým způsobem zasloužily o obranu republiky a jejího ústavního pořádku. Dále zde byli také 2 váleční veteráni povýšeni do vojenského hodnosti plukovník ve výslužbě," řekla Jana Zechmeisterová.

Oběti válek přišel uctít i pražský primátor Zdeněk Hřib.

"Já myslím, že je určitě důležité si připomínat ty konce válek, aby se i nic takového už neopakovalo. Kromě toho si připomínáme i den, kdy podlehl svým zraněním Jan Opletal, tedy student lékařské fakulty. A myslím si, že i na toto výročí bychom neměli zapomínat," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Akce se na pražském Vítkově zúčastnilo několik stovek lidí. A to jak z řad veřejnosti, politiků, tak i válečných veteránů a zástupců armády.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu