• Načítám...
>

SPŠ Prosek patří mezi nejmoderněji vybavené školy

  • 14. listopadu 2019,
  • 15:42,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Střední průmyslová škola na Proseku patří mezi nejmoderněji vybavené školy v Praze. Studentům nabízí možnost studovat např. obor strojírenství či informační technologie. Další obory představíme v naší reportáži, ve které mimo jiné nahlédneme do studijních laboratoří, ve kterých probíhá praktická výuka.

Reklama

Střední průmyslová škola na Proseku vznikla v roce 2006 sloučením dvou škol. Zdejší Střední průmyslové školy strojnické a letňanské Střední technické školy.

"Postupně za ty roky jsme školu zmodernizovali stavebně a zejména technologicky a orientovali jsme se směrem na obory informačních technologií, elektrotechniky a strojírenství, o které je zájem jak absolventů, tak pak zejména potenciálních zaměstnavatelů," řekl Jiří Bernát, ředitel školy.

Škola svým studentům nabízí během maturitního studia účast v mezinárodních projektech.

"V současné chvíli spolupracujeme např. se školami ve Švédsku, Španělku a Irsku. A díky evropským projektům vysíláme také studenty na praxe do Velké Británie a do Německa. Pro žáky 3. ročníků potom pořádáme kariérní den, který má za úkol žáky připravit na pracovní prostředí, takže mají možnost si nechat zkontrolovat životopis a taktéž si vyzkoušet pracovní pohovor u reálných firem," řekla Petra Kubálková, kariérní poradkyně.

Studenti mohou během studia získat také praxi v některé z mezinárodních společností, se kterými škola spolupracuje.

"Škola nabízí moderní technické obory. Jedná se o obor strojírenství se zaměřením na průmysl 4.0 a na dopravní prostředky, konkrétně automobilový a letecký průmysl. Dále nabízí obory informačních technologií se zaměřením na vývoj aplikací a poté se zaměřením na správu sítí a kybernetickou bezpečnost. Posledním oborem, který škola nabízí, je obor elektrotechnika, který se zaměřuje na průmysl a automatizaci, čili na mechatroniku. A obor automatizace měst a budov," řekl Lukáš Procházka, zástupce ředitele pro praktickou výuku.

K výuce slouží moderní technologie v laboratořích a praktických učebnách. Jejich počet převažuje nad učebnami teoretické výuky. Škola disponuje např. laboratoří pro optické technologie.

"Kde mohou studenti navrhovat, realizovat a měřit optické sítě a jejich komponenty. Zároveň se studenti připravují také na zkušenosti s kybernetickou bezpečností," řekl Lukáš Hájek, učitel odborných předmětů.

V dalších odborných učebnách se žáci učí např. programování nebo výrobní technologie. K dispozici mají i několik brýlí pro virtuální realitu a 3D tiskárny.

"Je to vlastně hlavně pro jejich představivost, aby si ty modely pak mohli reálně vzít do ruky a viděli ten výsledek, který udělali na tom počítači," řekl Tomáš Hajdučík, učitel praktického vyučování.

Nejnovější laboratoří je tzv. chytrý byt. Ten vybudovali učitelé spolu s žáky, který má přiblížit fungování a programování inteligentních budov.

"Tyto laboratoře jsou plně vybaveny a uzpůsobeny k tomu, aby se žáci co nejblíže seznámili s danou problematikou a řízením samotné inteligentní domácnosti. Reálně to vypadá tak, že si zde žáci mohou na vlastní kůži osvojit, osahat a celkově vyzkoušet veškeré funkce v reálném inteligentním bytě. Mohou si sem přijít, ozkoušet si veškeré funkce a na základě těchto poznatků se mohou připravit na to, s čím se budou potýkat v rámci zbytku studia zde na této škole," řekl Jakub Baránek, učitel praktického vyučování.

Ve škole nechybí ani moderní jídelna s možností snídaní, svačin i obědů, tělocvična nebo venkovní hřiště. Dále mají žáci k dispozici 5 studoven s 19 počítači, které jim jsou po celý den přístupné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu