• Načítám...
>

Spojené síly rozděluje výstavba na Petříně

  • 14. listopadu 2019,
  • 18:03,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Kvůli výstavbě na Petříně zůstávají Spojené síly pro Prahu názorově rozdělené. Proti záměru postavit ve Strahovských zahradách toalety se zázemím pro údržbu stojí místní obyvatelé a nové projednání požaduje i pražská TOP 09. Ke změně plánované výstavby ale není podle náměstka primátora Petra Hlubučka, který má projekt na starosti, žádný důvod.

Reklama

Spojené síly pro Prahu zůstávají kvůli výstavbě na Petříně nadále názorově rozdělené. Projekt, který počítá s výstavbou toalet a zázemím pro údržbu ve Strahovských zahradách, se hodně diskutuje na zastupitelstvech magistrátu i Prahy 1. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Pospíšil požaduje nové projednání projektu.

"Já jsem přesvědčen, že je možné tuto stavbu realizovat na jiném vhodném místě. Asi 200 metrů od zamýšleného místa je jiný pozemek hlavního města. Je to pozemek, který není tak exponovaný. Tam by bylo možné onen technický objekt vystavět. To znamená, že kompromisní řešení je objekt vystavět jinde, než je původně plánováno," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Jeho slova potvrzují obavy místních obyvatel, že stavba naruší celkový ráz unikátních Petřínských zahrad.

"Tato stavba může i ohrozit tu pozici tohoto vzácného místa jakožto památky UNESCO. A kdyby nám byla odebrána, jakože ta hrozba už je, protože byl kritizován postup Prahy v přístupu k historickým místům a v tom, jakým způsobem tady vznikají a kde vznikají nové budovy," řekla Romana Ertlová, autorka petice Petřín pro život.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka se projekt připravuje 3 roky a není důvod ho měnit. Postoje klubu TOP 09 chápe jako politickou hru.

"Před 3 lety, kdy se začal připravovat ten projekt, TOP 09 byla v koalici s ODS, tedy je to spíše taková politická hra a takový folklór, já to tak vnímám. Když jsou v opozici, tak to dnes kritizují. Ale byli u toho začátku. Takže když dnes kritizují projekt, který se začal připravovat za jejich éry, a oni říkají, že to není dostatečně projednáno s občany, tak mi to přijde velmi úsměvné," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy-

Vedení Prahy ale chystá 18. listopadu veřejné projednání projektu v Baráčnické rychtě, na kterém se ještě bude moci veřejnost k výstavbě vyjádřit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu