• Načítám...
>

Den diabetu upozornil na nutnou prevenci

  • 14. listopadu 2019,
  • 18:21,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Světový Den diabetu si lidé každoročně připomínají 14. listopadu. A Praha není výjimkou. I letos se tak na Karlově náměstí konala osvětová akce, která má upozornit na závažnost tohoto onemocnění.

Reklama

Centrem Prahy prošel pochod proti diabetu. Ten byl součástí 16. ročníku akce, která se konala u příležitosti výročí objevení inzulinu.

"Den diabetu, který běží na Karlově náměstí, je preventivní akcí. Tato akce má upozornit na rizika diabetu, jeho přítomnost a na to, že se s tím dá poměrně úspěšně věnovat režimovými opatřeními. V praxi to znamená, že si tady mohou lidé změřit krevní tlak, hladinu cukru, cholesterolu, prodiskutovat s nutričními terapeuty a instruktory pohybu vhodnou pohybovou aktivitu v závislosti na věku a přidružených onemocněních a poradit se, kam se případně obrátit," řekl Martin Matoulek, obezitolog.

Na několika stanovištích si mohli nechat Pražané změřit např. cholesterol nebo hladinu cukru. Akce se konala na Karlově náměstí. Záštitu nad ní proto převzala starostka Prahy 2.

"Máme v Praze 2 Všeobecnou fakultní nemocnici, která je spolupořadatelem. Dnes slavíme světový Den diabetu, neboli cukrovky. Chceme upozornit na to, že tato nemoc je velmi nebezpečná, když se zanedbá, když se podcení, když ty prvotní příznaky nikdo nerozpozná," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Důležitá je podle odborníků také prevence.

"Zdá se, že nejlepší prevence je pohybová aktivita už od mládí. A udržovat si nízkou hmotnost. To znamená nepřibírat," řekl Martin Matoulek.

Zapomínat bychom neměli ani na dostatek ovoce a zeleniny ve svém jídelníčku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu