• Načítám...
>

Praze v příštím roce vzrostou běžné výdaje

  • 15. listopadu 2019,
  • 18:39,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praze v příštím roce vzrostou běžné výdaje. Důvodem je například vyšší stání dotace na školství nebo zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru. Řekl to náměstek primátora Pavel Vyhnánek, přesnou částku ale kvůli probíhajícím jednáním zatím neřekl.

Reklama

Hlavnímu městu v příštím roce vzrostou běžné výdaje. Uvedl to náměstek primátora Pavel Vyhnánek. Podle jeho slov za to může státem nařízení zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru a také vyšší státní dotace na školství. Přesné částky ale zatím kvůli stále probíhající diskuzi ve vedení města sdělit odmítl.

"To číslo bych ještě neprozrazoval, protože stále v koalici jednáme. Nicméně samozřejmě klíčovou roli v tom bude hrát příspěvek školám, který ale zároveň nám kompenzuje stát. Takže o těch 2,4 miliardách korun, o kterých se bavíme, to je na jedné straně příjem od státu, na druhé straně běžný výdaj hlavního města Prahy," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Návrh rozpočtu bude hotov v příštím týdnu a následně ho projednají pražští radní a také zastupitelstvo. To, že město zatím nemá žádná konkrétní čísla, kritizuje pražská opozice. Podle předsedkyně zastupitelského klubu ODS navíc město dlouhodobě nehospodaří dobře.

"Pokud bude navyšování běžných výdajů takto neustále růst, tak do 3 let nebude a nemůže mít vyrovnaný rozpočet. Je to naprosto tristní stav. Tato koalice neinvestuje, nestaví se školy, školky, obchvaty. Nestaví se nic, co se má stavět," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

Nárůst běžných výdajů bude podle vedení města o něco menší, než tomu bylo při schvalování rozpočtu před rokem. Pro letošek jsou schváleny běžné výdaje ve výši více než 59 miliard. Nárůst pro příští rok je podle náměstka Vyhnánka nutný.

"Já to naopak vítám, že k tomu dochází. Určitou roli tam hraje nárůst žáků v Praze, ale rovněž to, že stát na školy dává o něco více peněz, což je bezpochyby dobře," řekl Pavel Vyhnánek.

V prvním pololetí letošního roku skončilo hospodaření Prahy přebytkem více než 8,5 miliardy. Příjmy dosáhly na 48,2 miliardy a výdaje pak 39,53 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu