• Načítám...
>

Praze chybí řidiči autobusů

  • 18. listopadu 2019,
  • 21:03,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Většina dopravních podniků v krajských městech se potýká s nedostatkem řidičů autobusů. A výjimkou není ani metropole. Pražskému Dopravnímu podniku chybí dlouhodobě zhruba 10 procent řidičů. Vedení magistrátu nyní přišlo s řešením. Více o něm už v následující reportáži.

Reklama

Hlavní město trápí nedostatek řidičů autobusů MHD. Nyní proto vedení Prahy přišlo s nápadem, jak situaci změnit. Od nového roku by se tak z některých zaměstnanců DP mohli stát tzv. univerzální řidiči. V praxi by to znamenalo, že řidiči tramvají budou mít možnost od nového roku získat licenci také na řízení autobusu.

"My jsme tuto možnost připravili, skutečně od příštího roku budeme dávat prémie tramvajovým řidičům, kteří si pořídí i ŘP na autobus. A tím pádem budeme mít více možností, jak si navzájem půjčovat mezi sebou řidiče autobusů a tramvají," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Město řidičům tramvají ŘP na autobus proplatí. A nejen to. Kdo licenci získá, dostane navíc také prémii.

"Je to nápad, který my teď dáváme dohromady, detailně se tím zabýváme. Je to něco, co známe z menších dopravních podniků, ale i když se podíváme třeba na západ od nás, tak je to něco, co třeba hojně využívá dopravní podnik v Bruselu. A my se tím nápadem toho univerzálního řidiče budeme určitě zabývat. A podle mě je to cesta, jak s tou problematikou také pracovat," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

Kvůli nedostatku řidičů DP musel už naplánovat tzv. optimalizaci jízdních řádů na rok 2020. Změny se už ale nyní dotkly např. Prahy 6.

"Dochází k omezování linek v MČ Praha 6. Některé páteřní linky, třeba 131, která jede z Hradčanské směrem na Hanspaulku, u té dochází ke snížení. Místo 6 spojů ve špičce pojede jen 5, což je prodloužení z intervalu 10 minut na 12 minut, což je docela zásadní," řekl Jakub Stárek, místostarosta MČ Praha 6.

"Není úplně pravda, že bychom jen omezovali. My naopak v tom předvánočním období tradičně posilujeme. A co se potom týče toho jízdního řádu v lednu a v únoru, tak ten nebude určitě takový, jaký je v rozsahu omezení letní jízdní řád, protože tam je to omezení daleko významnější. Ale z těch sčítání my víme, že poptávka v únoru je zhruba o 10 % až 15 % nižší, spíše o 15 %, než je tomu v ostatních měsících. A je tedy z mého pohledu logické, abychom tomu přizpůsobili i nabídku," řekl Petr Witowski.

DP chce mimo jiných opatření také snížit věkovou hranici pro řízení autobusu z 21 na 19 let. Odborové sdružení pražských dopraváků takové řešení ale odmítá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu