• Načítám...
>

Elektroskútr by mohl v Praze nahradit koloběžky

  • 18. listopadu 2019,
  • 21:12,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Mobilitu v Praze by mohly v budoucnu změnit elektroskútry. A to zcela jinak než současné nepopulární koloběžky. Unikátní ekologický skútr, který má být i ekonomicky nenáročný, představili v hlavním městě jeho výrobci.

Reklama

Elektrický městský skútr. Novinka, která by mohla změnit mobilitu v hlavním městě. Poprvé byl představen na jaře v Tchaj-peji. Nyní byl k vidění i v Praze. Šéfa společnosti, která nejen elektroskútry vyrábí, jsme se na tuto novinku zeptali.

"Myslím, že tento skútr je navržený pro každého. Má dobrou velikost, je variabilní a snadno se používá. Myslím, že je určený široké veřejnosti," řekl Allen Ko, generální ředitel KYMCO.

Skútr je revoluční zejména s ohledem na dobíjecí systém. Funguje totiž jen pomocí 2 baterií, které si navíc můžete sami dobít. A nejlépe doma.

"Pokud máte ve skútru 2 baterie, ujedete až 90 kilometrů. Takže si myslím, že se jedná o skútr pro každodenní používání," řekl Allen Ko.

Podle něj lidé výhody dříve nebo později objeví. A ten se pak stane více a více populárním. Elektroskútry vítá i pražský primátor, který právě vede jednání o spolupráci mezi hlavním městem Taiwanu a Prahou.

"Přeci jen je otázka, jaký přesně typ elektrického skútru by vlastně Praha potřebovala, protože momentálně tady máme elektrické koloběžky Lime, které, s ohledem na to, že mají malá kolečka, si moc nerozumí s tou dlažbou, kterou tady v Praze máme. A lidé mají tendenci tím jezdit po chodníku, což není ideální," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Tento městský skútr je naopak přizpůsobivý. Nevibruje a není hlučný.

"Myslím, že by se nejdříve mohlo začít se sdílením. To se totiž stává více a více populární. Sdílet elektrické skútry je tak podle mne první volbou," řekl Allen Ko.

Praha by tak mohla rozšířit fenomén dnešního motorismu, což je sdílení takřka všeho městského a elektrického.

anketa

Služby sdílené bezemisní mobility, které respektují lokální specifika Prahy, považuje za velmi pozitivní příspěvek pro hlavní město i sám primátor.

"Budeme muset vést intenzivní debatu o tom, jakým způsobem přistoupit k elektromobilitě v Praze," řekl Zdeněk Hřib.

Pokud by se tedy elektromobilita stala v následujícím období jednou z priorit, mohla by s emisemi a dopravními problémy výrazně pomoci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu