• Načítám...
>

Výstava se věnuje zimě a vánočním svátkům

  • 18. listopadu 2019,
  • 21:28,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Muzeum hudby hostí výstavu věnovanou zimě a Vánocům. Tentokrát se tvůrci zaměřili především na výtvarnou stránku hudebnin. Na výstavě tak můžete vidět hudební zápisy nebo desky, které zdobí nápadité vánoční či zimní motivy.

Reklama

V Českém Muzeu hudby můžete při procházení expozicemi narazit na malou výstavku. Ta je věnována zimě a vánočním svátkům.

"Tentokrát je výstavka zaměřena trochu jinak. Obvykle tady dáváme do výstavky exponáty, které mají vazbu k nějakému jubileu. Tentokrát jsme šli po tématu Vánoc a zimy a vybírali jsme hlavně výtvarně zajímavé věci," řekla Olga Vít Krumpholzová, autorka výstavy.

"Každý nakladatel měl nějaký svůj styl, aby dobře tu hudebninu prodal. A u těch populárních věcí je právě velmi důležitá ta vizuální stránka tak, aby byla pro toho kupce zajímavá," řekla Markéta Kabelková, vedoucí hudebně-historického oddělení NM MH.

"Tisky právě ze začátku 20. století, na kterých je patrný velký zájem o lyžování. Takže spousta těch tisků má na sobě obrázky právě lyží a dam v lyžařském," řekla Olga Vít Krumpholzová.

Na výstavě najdete ale třeba i výtvory jednoho z hudebních skladatelů.

"Malby slavného významného českého skladatele Josefa Bohuslava Foerstera. Málokdo o něm ví, že byl také malířem. On to byl vůbec takový renesanční člověk, protože nejen, že byl vynikající skladatel a také malíř, ale byl také spisovatel," řekla Markéta Kabelková.

Jsou tu třeba i gramofonové desky.

"Jsou tady jak české pastorelly, koledy, pan Hybš tady má také prostor, tak jsme věnovali malou vzpomínku i Karlu Gottovi, který nazpíval krásné koledy. Jsou to Bílé Vánoce," řekla Olga Vít Krumpholzová.

Výstavu věnovanou zimě a vánočním svátkům můžete v Muzeu hudby vidět až do 6. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu