• Načítám...
>

Železniční most na Výtoni se nevyplatí opravovat

  • 20. listopadu 2019,
  • 20:50,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Kloknerův ústav doporučil zbourat Železniční most mezi Výtoní a Smíchovem. Podle studie je oprava technicky i finančně náročnější. Navíc by omezila dopravu na delší dobu. O budoucnosti této významné památky bude ještě SŽDC jednat s vedením hlavního města.

Reklama

Železniční most na mezi Výtoní a Smíchovem podle SŽDC nevyhovuje současným technickým nárokům. Jenže mostní konstrukce je památkově chráněná a o její zachování se vedou spory. Na základě nové studie Kloknerův ústav doporučil most neopravovat a raději nahradit novým.

"Náš názor, vzhledem k tomu, v jakém technickém stavu se most nachází, je takový, že pro nás bude daleko efektivnější a obhajitelnější ta varianta, že postavíme nový most, byť se bude jednat o repliku," řekl Marek Illiaš, tiskový mluvčí SŽDC.

Proti zbourání je však vedení hlavního města, které považuje most nejen za významnou stavbu českého mostařství, ale i za nezbytnou součást Prahy.

"Ten most je kulturní památkou, má hodnotu v českém mostařství, má hodnotu pro celé pražské panorama. A proto bychom o tom měli diskutovat," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Most posuzoval také švýcarský odborník - profesor Eugen Brühwiler, který ve své zprávě navrhl řešení, které by spočívalo v úpravě mostovky na pevnou jízdní dráhu. Kloknerův ústav navrženou možnost prověřil a konstatoval, že tento způsob opravy představuje technická, ekonomická i legislativní rizika.

"Není, alespoň podle našich znalostí, nikde ve světě vyzkoušený. Navíc výtoňský most je jedním z nejvytíženějších železničních mostů v Praze. Tak si nedokážeme představit, jaké další komplikace by to mohlo v této ústavě železniční dopravě přinést," řekl Marek Illiaš.

SŽDC předala veškeré podklady Kloknerova ústavu Ministerstvu kultury. Most je totiž kulturní památkou a ministerstvo před případnou demolicí z něho musí sejmout památkovou ochranu. Pokud se tak stane, už nic nebude bránit tomu, aby se začalo s demolicí. Pražský magistrát přesto věří, že bude moci ovlivnit toto rozhodnutí. Proto bude ještě v této věci jednat se SŽDC na přelomu listopadu a prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu