• Načítám...
>

Praha využije vodu z podzemí na kropení ulic

  • 20. listopadu 2019,
  • 21:10,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha využije vodu zachycenou v kolektorech na kropení ulic. Oznámil to náměstek primátora Petr Hlubuček. V rámci pilotního projektu dojde k úpravě nádrže, která se nachází pod Uhelným trhem v samém centru Prahy.

Reklama

Praha bude využívat vodu prosakující do kolektorové sítě na kropení ulic. Rozhodli o tom pražští radní. V rámci pilotního projektu se za 2 miliony korun pro tyto potřeby upraví nádrž, která se nachází hluboko pod Uhelným trhem v centru metropole.

"Ten kolektor na Uhelném trhu je přibližně ve 30 metrech pod zemí. Tam máme už dnes jímací nádrž. Ta voda je osazena čerpadlem. Budeme čerpat z té hloubky 30 metrů podobně jako ze studny nahoru do cisterna, která potom bude rozvážet vodu po městě a může tím kropit ulice, nebo ji můžeme využívat k závlaze," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

A právě na místo, odkud bude Praha v létě čerpat podzemní vodu, jsme se vypravili společně s Václavem Černým z městské firmy Kolektory Praha. Ani ne za minutu odmontovává nenápadný poklop, abychom se mohli podívat na to, jak to pod povrchem Uhelného trhu vypadá.

"Aktuálně jsme slezli na první podestu té kolektorové jámy. A pod námi, když se podíváte, je ještě dalších 30 metrů hloubky, kde je právě ta sběrná jímka, ze které pak bude vytaženo potrubí až sem nahoru. Tento projekt na Uhelném trhu je pilotní, ale ve fázi přípravy máme i další projekty. Takový nejbližší je v MČ Praha 3 v oblasti Havlíčkova náměstí, kde se bude voda nejen jímat pro čištění ulic, ale měly by se tam i splachovat parky," řekl Václav Černý, vedoucí správní oblasti, Kolektory Praha.

Čerpací stanici, která bude ústit na Uhelném trhu, vybuduje městská firma Kolektory Praha. Následně k ní budou jezdit cisterny společnosti Pražské služby, které ji budou v létě využívat. Denně přečerpají až 80 metrů krychlových vody, což je asi 10 až 12 cisteren.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu