• Načítám...
>

Skleník Fata Morgana láká i na život pod vodou

  • 21. listopadu 2019,
  • 20:27,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Jezírka ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě mají nové osvětlení. Díky němu daleko lépe prospívá místní flora. V jezírkách si mohou návštěvníci prohlédnout stovky exotických a vzácných živočichů a rostlin.

Reklama

Skleník Fata Morgana v pražské Botanické zahradě je doslova oázou klidu plnou vzácných a exotických rostlin. Za pozornost ale rozhodně stojí i místní jezírka, která nabízejí pohled do života mnoha druhů ryb z celého světa. 

"Dominantou americké části jezírka tvoří skaláry. Máme tady několik druhů skalár a poddruhů z různých řek z jižní Ameriky, obzvlášť vzácná je skalára vysoká, kterou si tady návštěvníci mohou prohlédnout ještě v počtu asi 40 nebo 50 kusů. Letos jsme také přidali několik desítek terčovců, což jsou takové velmi zvláštní americké ryby, které tzv. kojí svůj potěr. V neposlední řadě musím zmínit vzácné perlovky vysokočelé, které jsme letos vychovali z mláďat, které jsme dostali od jednoho českého akvaristy," řekl Martin Dvořák, kurátor tropických rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Pět metrů hluboké nádrže teď osvětluje nové zařízení, díky kterému podvodní život mnohem lépe prospívá a zahradě se ještě daří uspořit za náklady.

"Takže si budou moci návštěvníci užít hezký pohled do vody naší štolou i v pozdějších hodinách, kdy už přeci jen to osvětlení není tak dobré. A samozřejmě toto osvětlení slouží zejména rostlinám, které mnohem lépe prospívají pod vodní hladinou," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Dojem pralesního života pak umocňují napodobeniny kmenů, které Botanická zahrada do skleníku pořizuje postupně. Pralesní kmeny pak poskytují prostor pro osázení pralesními rostlinami.

"Těch kmenů ve skleníku několik a prezentujeme na nich velké množství epifytních rostlin," řekl Bohumil Černý.

Skleník Fata Morgana bude pro veřejnost otevřený v průběhu celé zimy. Kromě pondělí, kdy probíhá údržba, např. pravidelné čištění místních jezírek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu