• Načítám...
>

Praha za rok pronajala zhruba 300 bytů

  • 21. listopadu 2019,
  • 21:00,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vedení Prahy se daří pronajímat byty potřebným. Za první rok vlády pražské koalice uzavřelo hlavní město přibližně 300 nových nájemních smluv v městských bytech. Bydlení tak našli například hasiči, policisté nebo učitelé, ale také senioři a lidé s pohybovým handicapem.

Reklama

Praha podle svých slov řeší krizi dostupnosti bydlení. Za první rok město pod vedením nové koalice uzavřelo na 300 nájemních smluv v městských bytech. Byty Praha přiděluje hlavně profesím, které město potřebuje, jako jsou policisté, hasiči nebo učitelé. Ale nové bydlení získali také sociálně znevýhodnění obyvatelé.

"Z toho bylo zhruba 50 sociálních bytů, 100 bytů pro profese, pak několik desítek bytů pro seniory, několik bytů pro zdravotně postižené. Já se snažím to tempo zvyšovat, zároveň tlačím na to, aby ty byty byly co nejrychleji opravovány," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Praha má stále přes 600 prázdných bytů, které ale nejsou v dobrém stavu. Do konce roku se jich ještě podaří na 150 opravit. Do konce příštího roku pak vedení Prahy doufá, že už nebudou žádné z městských bytů nevyužité. Peníze na opravy město shání kde se dá.

"Bereme z těch příjmů z nájmů, kde ještě nějaký prostor je. Město v tuto chvíli vybírá na nájemném z bytů více, než kolik jde na opravy bytů, protože ty peníze se používají pak i na nějaké jiné účely. Teď se také snažíme získat peníze z evropských fondů na alespoň 100 bytů," řekl Adam Zábranský.

Krizi v dostupnosti bydlení by také podle vedení města mohla pomoci z části vyřešit družstevní výstavba, kterou chce Praha iniciovat.

"Družstevní bydlení je variantou pro střední vrstvu. To družstevní bydlení vlastně staví bytové družstvo, které si může vzít úvěr. A ten úvěr pomáhají splácet členové družstva. Ale nejsou všichni členové družstva sami osobně zatíženi hypotékou," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Jak už jsme informovali, Praha má vytipováno několik pozemků na území metropole, které by na družstevní výstavbu byly vhodné. O podmínkách v tuto chvíli jedná s jednotlivými MČ.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu