• Načítám...
>

FN Kr. Vinohrady otevře centrální pohotovost

  • 22. listopadu 2019,
  • 17:34,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Lékařskou pohotovost v Praze 10 bude zajišťovat Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci městské části a vedení Prahy. Kromě posílení pohotovostní služby pro dospělé, nemocnice otevře i novou pohotovost pro dětské pacienty.

Reklama

Od 1. ledna příštího roku bude v Praze 10 rozšířena pohotovost pro dospělé a nová pohotovost pro děti ve FN Královské Vinohrady. Z tohoto kroku ale mají obavy místní obyvatelé. Bojí se, že nebudou služby pro velký počet lidí snadno dostupné. Vedení nemocnice ale ujišťuje, že novému provozu přizpůsobí kapacity.

"Pro dětskou část zřizujeme nový provoz, který běží normálně přes pojišťovny. Museli jsme ale zažádat o nasmlouvání tohoto provozu. V těch maximálních dobách, kdy očekáváme zvýšený provoz, poběží další ordinace, která bude zajišťována z větší části lékaři, kteří zatím pracovali v poliklinice v Malešicích," řekl Petr Arenberger, ředitel FNKV.

Provoz polikliniky v Malešicích přišel MČ Praha 10 draho. Dotovala ho 10 miliony korun ročně.

"Hlavní město, jako zřizovatel a povinně ze zákona zabezpečující tuto službu, celou síť v Praze provozuje za 22,5 milionu korun. Tím, že jsme se dnes tady prezentovali, že pohotovost se přesouvá do Vinohradské nemocnice, tak my tyto finanční prostředky využijeme daleko efektivněji právě v oblasti sociálních služeb," řekla Renata Chmelová, starostka MČ Praha 10.

Provoz rozšířené pohotovosti Vinohradské nemocnice chce finančně podpořit i pražský magistrát.

"Jsme si vědomi toho, že je zapotřebí vybudovat tady zázemí, upravit to zázemí pro to rozšíření. Takže jsme se domluvili, ta částka zatím nebyla schválena, je ale navržena částka 1,6 milionu. A na provoz na příští rok, na všechny ty pohotovosti s tím rozšířeným provozem, počítáme s částkou 3 miliony korun," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Přetížení pražských pohotovostí by pak mohla pomoci vyřešit nová aplikace, kterou město nechá vytvořit příští rok. Ta by měla uživatele informovat o tom, kde jsou pohotovosti nejvíce zatížené a nabídnout ty nemocnice, kde je momentálně nejméně lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu