• Načítám...
>

Budou v Praze kamery na rozpoznávaní obličejů?

  • 26. listopadu 2019,
  • 20:17,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Krajské ředitelství policie požádalo pražský magistrát, aby aktivoval na šesti místech v metropoli funkci automatického rozpoznávání obličejů. Policie by tak mohla sledovat a zaznamenávat pohyb osob, které kamery zachytí. Zda se tak ale stane zatím není jisté. Magistrát se ke spuštění této funkce zatím staví spíše skepticky.

Reklama

Policie ČR zahájila diskuzi s pražským magistrátem na téma spuštění kamerového systému na rozpoznávání obličejů. Jde o funkci, která zatím funguje pouze na pražském Letišti Václava Havla.

"V rámci komunikace pražské policie s magistrátem jsme magistrát požádali, že by bylo dobré se do budoucna zamyslet nad tématem rozpoznávání obličejů v rámci městského kamerového systému a implementace tohoto systému do městských kamer. Z naší strany to bylo otevření toho tématu k diskuzi, abychom se o této věci pobavili. Myslíme si, že by to zlepšilo bezpečnost Pražanů," řekl Jan Daněk, tiskový mluvčí KŘP hl. m. Prahy.

Pražský magistrát se ale zatím ke spuštění kamerového systému na rozpoznávání obličejů staví spíše skepticky.

"V případě, že bychom toto udělali, tak by pak samozřejmě policie měla možnost ty naskenované obličeje z té kamery porovnávat s nějakými databázemi osob, tedy v ten okamžik se jedná právě o tu ochranu soukromí, protože vás obličej by mohl být přiřazen samozřejmě k nějakému jménu, k místu. To znamená, že by potom někdo věděl, kde jste se kdy a v kolik hodin nacházel, což není samozřejmě z hlediska soukromí v současné době záhodno. Proto říkáme, že velkého bratra v Praze nechceme," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

A proti spuštění kamerového systému se softwarem na rozpoznávání obličejů v ulicích Prahy je také primátor Zdeněk Hřib. I tak ale zatím není rozhodnuto. Vše ještě posoudí Úřad na ochranu osobních údajů.

"Oslovili jsme Úřad na ochranu osobních údajů, zvažujeme tuto funkcionalitu zpřístupnit možná případně pouze v nějakých omezených mimořádných událostech a podobně," řekl Petr Hlubuček.

Funkce na rozpoznávání obličejů by mohla být v budoucnu spuštěna např. v pražském metru či v některých částech Josefova. Dále pak také na příjezdu k Letišti Václava Havla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu