• Načítám...
>

Praha plánuje navýšit počet dobíjecích stanic

  • 27. listopadu 2019,
  • 13:43,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha chce postavit více elektronabíječek aut a zlepšit jejich infrastrukturu. Prioritními oblastmi budou Vinohrady a Smíchov. Koncepci by měl připravit Operátor ICT.

Reklama

Hlavní město pověřilo Operátora ICT, aby vytvořil koncepci, která by koordinovala postup při tvorbě sítí nabíjecích stanic, které jsou nezbytné pro rozvoj elektromobility.

"Jedná se o to, že je tady velké množství aktivit v tomto směru, v podpoře elektromobility v Praze, a ty aktivity musí být nějak koordinovány. Tyto aktivity procházejí napříč celým úřadem. Je to záležitost, která se řeší na odboru majetku, odboru dopravy, památkáři to řeší, životní prostředí to řeší, řeší to i městské společnosti jako Technologie hl. m. Prahy, Dopravní podnik, TSK. A své slovo v tom má i IPR," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Operátor ICT bude komunikovat i s odborníky z akademického sektoru. Ve spolupráci s nimi tak bude např. řešit, jaké typy nabíjecích stanic Praha potřebuje, návaznost na parkování, uživatelský komfort a také v jakých lokalitách bude infrastruktura vybudována.

"Jsou lokality, které už máme vytipovány. To už je věc, která se týká toho samotného vybudování. Je to věc, která spadá pode mě. Děláme ji s Technologiemi hl. m. Prahy a s PREdistribucí, která se stará o tu kabelovou síť v Praze. A to jsou elektronabíječky, které vzniknou na lampách veřejného osvětlení. Ty pilotní čtvrti jsou Vinohrady a pražský Smíchov," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

V roce 2018 bylo na území hlavního města evidováno 1 591 elektrovozů. V současné době mají jejich majitelé k dispozici 200 nabíječek. Podle radního Jana Chabra je jejich počet nedostačující.

"V tuto chvíli je v Praze zhruba 200 volně přístupných elektronabíjecích stanic, nicméně v tom rozvojovém plánu to řekne ta koncepce, kolik jich má být do roku 2030, nicméně víme už teď, že minimální předpoklad je 4 nebo 5 tisíc míst," řekl Jan Chabr.

Tímto návrhem se bude ještě zabývat zastupitelstvo, které je svoláno na 12. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu