• Načítám...
>

Specialisté na gastronomii studují v Čakovicích

  • 28. listopadu 2019,
  • 9:50,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Všichni ti, co se zajímají o gastronomii, by měli zbystřit. V následující reportáži vám představíme Střední odbornou škola a střední odborné učiliště Čakovice, kde se právě gastronomické obory vyučují. Studenti zde získají cennou praxi, mohou se účasnit mezinárodních stáží, dlouhodobých pobytů nebo soutěží a samozřejmostí jsou i mimoškolní aktivity.

Reklama

SPŠ a SOU Praha - Čakovice nabízí řadu oborů. Čtyřleté maturitní obory gastronomie - číšník, gastronomie - kuchař, tříleté obory kuchař - číšník a kuchař, dvouletý obor práce ve stravování a nástavbový obor podnikání a čtyřletý obor chovatel cizokrajných zvířat. Tento obor má odbornou praxi v Zoo Praha. Žáci gastronomických oborů hlavní praxi vykonávají přímo ve školní jídelně.

"Vaříme ve školní kuchyni, vaříme 400 až 1000 jídel v sedmi druzích. Tudíž žáci mají opravdu možnost všechny možné varianty se naučit. Máme úžasné vybavení školní kuchyně, máme ty nejmodernější trendy, třeba různá sous-vide, různé konvektomaty. A když potom půjdou do praxe, budou připraveni flexibilně okamžitě nastoupit. Ve škole se se vším setkají," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Praha - Čakovice.

"Žáci se v naší jídelně učí od základů, tedy polévky, přílohy, samozřejmě se učí kráje. My se snažíme ten provoz přizpůsobit tomu, co se děje v restauracích, aby byli připraveni na ten klasický provoz, aby nepřišli do neznáma. Takže jedeme opravdu tak, jako bychom byli skutečná restaurace," řekl Václav Pergl, šéfkuchař.

Na obědy sem tak nechodí jen místní žáci, ale i studenti blízkých škol nebo dokonce samotní obyvatelé Čakovic. Škola dělá i řadu cateringových akcí, kde si žáci vyzkouší všechno, co gastronomické obory obnáší. Místní studentů připravují i občerstvení a servis na zastupitelstvu hlavního města a škola spolupracuje i s řadou hotelů, kam žáci chodí na odbornou praxi. Studenti mohou vycestovat na dlouhodobé i krátkodobé stáže do zahraničí. Např. do Anglie, na Sardinii nebo Kypr. Účastní se řady soutěží a během studia tu mohou absolvovat i odborné kurzy.

"Vyřezávání zeleniny, kurz studené kuchyně, kurz baristický, kde se učí přípravu kávy, barmanský kurz," řekla Věra Nováková.

"Lidé jsou tady super, učitelé jsou tady super, mistrová také. Já jsem jel na stáž do Itálie v tomto roce. Jel jsem tam na kurz kávy, takže už vím, jak připravit espresso, cappuccino. Moc mě to tam bavilo," řekl Jan Kučera, student.

"Já jsem vždy chtěla dělat gastronomii, vždy mě ten obor hodně zajímal. A jsem tady moc spokojená. Třeba jsem vůbec nevěděla, co je to flambování a hodně jsem se v tom uchytila, moc mě to baví. Byla jsem na stáži v Itálii, jsem normálně číšnice, ale jela jsem tam na kurz pizzy. Dělali jsme i těstoviny, bylo to opravdu moc pěkné," řekla Andrea Grusová, studentka.

"Tady se mi líbilo, že člověk může dělat v jednom oboru kuchaře i číšníka, tedy 2 obory. Tak jsem si řekl, že to zkusím. A jsem spokojený. Na praxi jsem byl v hotelu Intercontinental, za což jsem velice rád, protože to prostředí je skvělé. Jsem tam od začátku až do teď. Doufám, že po škole si mě tam nechají," řekl Jiří Materna, student.

"Myslím si, že jsem se tady toho hodně naučila. Vlastně jezdím i na ty soutěže, takže jsem ráda, že jsem tady," řekla Anna Lišková, studentka.

"Naučil jsem se tady míchat. Certifikát jsem si udělal baristický a barmanský," řekl Jan Chu, student.

SOU Praha - Čakovice má i svůj domov mládeže. Vyučují tu angličtinu, němčinu a francouzštinu a nabízí třeba i sportovní aktivity všeho druhu.

"Na zahradě máme nové hřiště, které je opravdu flexibilní, jezdíme na lyžařský výcvik, jezdíme na zahajovací kurz na Máchovo jezero vždy v září pro první ročníky, je to týdenní kurz," řekla Věra Nováková.

Doslova kultovní akcí místní školy je pak volba miss a ideálního muže. Studenti zde prezentují svůj um třeba tancem nebo zpěvem a zabaví tak jak sebe, tak i spolužáky a desítky příchozích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu