• Načítám...
>

Nemocnice budou moci využívat nový systém

  • 28. listopadu 2019,
  • 10:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V pražských nemocnicích by mohl za rok fungovat nový systém navigačního a znalostního systému. Pacienti by se tak lépe orientovali v pavilonech nemocnic a zároveň by získali praktické informace. Pro prvotní vývoj tohoto systému budou využity prostory Nemocnice Na Františku.

Reklama

Pražské nemocnice budou mít možnost využívat navigační a znalostní systém, který by měl být přínosný jak pro chod zdravotnických zařízení, tak i pro samotné pacienty. Zatím je tento záměr na úplném začátku. Sofistikovaný systém se teprve bude vyvíjet. Na jeho podobě se bude podílet několik dodavatelů. Odborná komise pak vybere ten nejlepší, který bude aplikován v Nemocnici Na Františku.

"Nemocnice Na Františku je velmi zajímavá z toho pohledu, že to je památkově chráněný objekt. To znamená opět zvýšení náročnosti toho zadání. Je poměrně členitou budovou a velmi orientačně náročnou. Tedy tyto aspekty zvyšují náročnost toho zadání," řekl Jiří Stich, odborný poradce Nemocnice Na Františku.

Systém by měl pacientům zjednodušit orientaci v prostorách nemocnic a zároveň poskytovat praktické informace. Ve výsledku jim tak ušetří cenný čas.

"Tak by mu mohl ten systém rovnou vyhledat příslušnou ambulanci nebo ordinaci. A mohl by ho tam nasměrovat. Zároveň by mu měl ale i poskytnout nějaké informace. A to třeba nejen o tom, jaká je ordinační doba, ale už by ho mohl třeba i instruovat o tom, co bude potřeba k vyšetření," řekla Lucie Krausová, tisková mluvčí Nemocnice Na Františku.

Na základě spolupráce vzniknou 2 finální řešení. Poté bude záležet, zda si jedno z nich Nemocnice Na Františku zakoupí či nikoliv.

"Ale když si ho bude chtít pořídit, tak teprve si ho bude muset vysoutěžit, bude nějakým způsobem muset pravděpodobně soutěžit z obou těch řešení a podobně. Nebo řekne, že zatím takový systém zavádět nebude, ale vznikly dva finální inovační projekty, které úspěšní partneři budou moci nabízet na trzích ČR, EU, kdekoliv," řekl Jiří Stich.

Ukončení testování projektu by mělo proběhnout do konce příštího roku. Na vývoj tohoto systému, který zatím nemá ve světě obdoby, poputuje téměř 60 milionů korun. Větší část bude uhrazena z dotačního programu EU.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu