• Načítám...
>

Český červený kříž ocenil bezpříspěvkové dárce krve

  • 28. listopadu 2019,
  • 17:25,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Bezpříspěvkoví dárci krve byli slavnostně oceněni v Brožíkově sále Staroměstské radnice.

Reklama

V Brožíkově sále Staroměstské radnice se uskutečnilo slavnostní ocenění bezpříspěvkových dárců krve. Ti tak od Českého červeného kříže obdrželi poděkování v podobě medailí a květin.

"Dnes jsme předávali 3 typy ocenění. Byla to bronzová medaile prof. Jánského za 10 odběrů, stříbrná za 20 odběrů a poté zlatý kříž 3. třídy za 80 bezpříspěvkových odběrů krve," řekl Martin Srb, předseda oblastní výkonné rady ČČR Prahy 1.

"Krev daruji od roku 2000, ale s přestávkou, protože mám 2 děti, takže samozřejmě po dobu, kdy jsem kojila, jsem krev darovat nemohla. A je to tradice v rodině," řekla Michaela Chauerová, oceněná dárkyně krve.

"Pracuji zde jako zdravotnický záchranář pro Všeobecnou fakultní nemocnici, což mě přivedlo i k dárcovství krve. Tím, že jsem začal studovat obor zdravotnictví, tak mě nadchlo pomáhat lidem i trochu jinak mimo práci. A tím, že pracuji na resuscitačním oddělení, jak musím poděkovat všem, kteří darují krev po celé republice, po celém světě, že opravdu zachraňují životy a opravdu to pomáhá. Dělají dobrou věc a doufám, že v tom budou pokračovat," řekl David Jeník, oceněný dárce krve.

Osobně bezpříspěvkovým dárcům krve v Brožíkově sále poděkovala také radní pro sociální oblast a zdravotnictví Milena Johnová.

"Hlavní město si je velmi dobře vědomo toho, jak velmi je to významné, že lidé dobrovolně nad rámec jakýchkoliv povinností dělají tak nesamozřejmou věc, jako je darování jejich vlastní krve. Je to dar, který je nejcennější, protože krev se nedá nijak vyrobit, zkrátka je potřeba ji dát ze sebe. A ti lidé, kteří byli dnes v tom sále, dávají tu krev dobrovolně bez nároku na jakoukoliv další odměnu. To je potřeba ocenit," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

V rámci slavnostního večera oceněným zahrálo a zazpívalo hudební trio. A připravený pro ně byl v prostorách Staroměstské radnice také raut.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu