• Načítám...
>

Pražská zoo láká k návštěvě i během zimy

  • 28. listopadu 2019,
  • 17:51,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zoologická zahrada v pražské Troji se připravuje na zimu. Velké části zvířat se totiž netýká zazimování a k vidění tu jsou i během zimních měsíců. K tomuto účelu slouží vnitřní prostory pavilonů, kam byla některá zvířata přestěhována.

Reklama

Ani v zimních měsících se nemusí návštěvníci pražské zoo bát, že by během své návštěvy neviděli zvířata. Zazimovaných je jich totiž pouze zlomek.

"Zrovna tady teď stojíme před Rákosovým pavilonem, který je krásným a novým důkazem toho, že i v chladném zimním období je toho v zoo spousta k vidění. Např. přímo za mnou můžete vidět papouška. Je to nestor kea. Ačkoliv by si tedy leckdo mohl myslet, že papoušky najdeme pouze v teple, tedy v té vnitřní části pavilonu, tak nestor kea je důkazem toho, že ani papouškům nemusí zima vadit, protože zrovna tento konkrétní druh obývá v přírodě vysokohorskou oblast a dokonce byl zaznamenán až ve výšce 2 400 metrů nad mořem," řekla Lenka Pastorčáková, tisková mluvčí Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Uvnitř pavilonu je k vidění několik dalších druhů papoušků. Ti se nachází i v průchozí voliéře. Zazimovaná není ale ani celá řada savců.

"Vůbec nejodolnějším druhem, možná by se mohlo zdát, že je to lední medvěd, je vlk eurasijský, který může strávit opravdu 24 hodin denně i v zimě ve sněhu, aniž by potřeboval zajít dovnitř do té vnitřní ubikace, jako např. mangusty liščí, veverky kapské nebo např. dikobrazi jihoafričtí. To jsou druhy, kterým zima vyloženě nevadí," řekla Lenka Pastorčáková.

Zima je pro některá zvířata obdobím námluv a páření. I na to jsou v pražské zoo připraveni a snaží se zvířatům poskytnout co nejpřirozenější prostředí.

"V průběhu celého roku simulujeme podobné světelné a tepelné podmínky, jako jsou v oblasti Termezu na hranicích mezi Uzbekistánem a Afghánistánem. A v zimě navíc zhasínáme část světel," řekl Petr Velenský, kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

K zazimování některých jedinců slouží v pražské zoo např. také vinotéka. 

"Vinotéka je taková vylepšená lednice. Ale vylepšená dost. Je tam mramorový blok, který redukuje vibrace, je tam zvláštní způsob rekuperace, který udržuje vysokou vlhkost. A to jsou přesně podmínky, které vyhovují stejně tak vínu, jako našim plazům. Umožňují chladit v celé škále teplot od 0 až do 20 stupňů, takže nám umožňuje např. naprosto plynule snižovat teplotu na zimování a podobně," řekl Petr Velenský.

Na zimní sezónu upravila zahrada i svou otevírací dobu. Navštívit ji můžete denně mezi 9:00 a 16:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu