• Načítám...
>

V centru byl odhalen prototyp zastávky MHD

  • 29. listopadu 2019,
  • 21:20,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Praze na Palackého náměstí byla odhalena novinka. Jde o testovací prototypu zastávky MHD. U jejího představení byli nejen zástupci, ale také naše kamera.

Reklama

Digitální displej s časy příjezdů tramvají, informace o počasí nebo datum či čas. To vše zobrazuje nový testovací prototyp zastávky MHD, který vybralo vedení města a představilo ho na Palackého náměstí. K vidění tam bude do konce dubna.

"Je to velice jednoduchá forma. To zadání architektonické soutěže mělo přesné parametry. Měla to být prosklená zastávka na nohách, ale my jsme tam chtěli přidat několik takových jasných prvků. A je to takové měkčí tvarování, které se hodí jak to historického centra, tak může být kdekoliv na periferii. Je to určené opravdu do Prahy, je to navržené pro Prahu," řekl Michal Froněk, architekt, studio Olgoj Chorchoj.

"Toto je prototyp, kdy se testuje. Určitě má vložené další možné funkce, které je možné využít. Může mít i další informační parametry na tom displeji. A uvidíme také po tom testu, jak se bude Pražanům líbit, jak ji budou používat," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Prototyp, který nyní lidé mohou vidět i vyzkoušet na Palackého náměstí, by měl podle pražského primátora Zdeňka Hřiba v budoucnu nahradit zhruba 1 300 stávajících zastávek MHD v metropoli.

"Naším plánem je v Praze vyměnit všechny ty stávající zastávky, které jsou nyní provozovány soukromým provozovatelem na základě smlouvy z 90. let, tedy z temného dávnověku, společností JCDecaux, a nahradit je novým moderním typem zastávky se smart prvky. A souběžně s tím by mělo dojít i k tomu, že ty zastávky, kterých je asi 300 kusů na sídlištích a jsou z takového toho drátoskla, by měly být nahrazeny podstatně estetičtějším městským mobiliářem," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Aktuální smlouva se stávájícím provozovatelem městského mobiliáře, francouzskou společností JCDecaux, je platná do léta 2021. Vedení magistrátu ale nyní vede jednání o jejím ukončení. Kdy přesně tak v ulicích metropole nahradí stávající zastávky tyto moderní přístřešky se zatím neví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu