• Načítám...
>

Schola Pragensis pomáhá s výběrem školy

  • 29. listopadu 2019,
  • 21:32,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Schola Pragensis je přehlídka středních škol a odborných učilišť, které sídlí na území hlavního města. V pražském Kongresovém centru můžete tuto přehlídku navštívit až do sobotní 15 hodiny. Čeká vás tu řada zajímavých informací i ukázek.

Reklama

170 vystavovatelů z řad středních škol nebo odborných učilišť až do sobotního odpoledne zaplnilo pražské Kongresové centrum. Koná se zde totiž veletrh vzdělávání Schola Pragensis.

"V ČR neexistuje větší festival, než je Schola Pragensis. Máme tady jak školy, které zřizujeme sami, tak i soukromé školy a např. i různé vzdělávací kurzy. Letos poprvé např. ESERO. To je vzdělávací agentura Evropské kosmické agentury. Takže jsou tady aktéři nejen ti, kteří se přímo podílejí na vzdělávání žáků a studentů v Praze, ale i aktéři mimoškolního vzdělávání," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

"Myslím, že pražské školství nabízí tak neuvěřitelně široké spektrum škol, co není nikde jinde v republice, a naopak máme spoustu žáků z celé ČR, kteří se jezdí vzdělávat právě sem, protože tady ten přehled oborů je neuvěřitelně široký," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

Pro návštěvníky především z řad žáků základních škol je připravena řada zajímavých informací, ukázek a nejrozmanitějších oborů. Od výpočetních a programátorských oborů, přes řadu gymnázií a obchodních akademií, až po obory jako tanečník, řezbář nebo kuchař.

"I flambují palačinky, flambují ovoce, míchají alkoholické a nealkoholické nápoje, dělají kanapky, jednohubky na ochutnání," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Praha - Čakovice.

"Je možné tady vidět čalouníky, kteří předvádějí svoje čalounické řemeslo. Pak je možné tady vidět výtvarníky, kteří kreslí a modelují. A hlavně tady máme jednu truhlářskou hoblici, na které předvádíme řemeslo řezbáře," řekla Jana Porvichová, ředitelka SŠ Umělecké a řemeslné.

"Tady vidíte tramvajový simulátor, který vytvořili přímo naši studenti. Tady vpředu vidíte roboty, které také sestavovali naši žáci v hodinách logistiky," řekla Olga Kopřivová, pracovnice marketingu SPŠ Dopravní, Praha 5.

Díky tomuto vzdělávacímu veletrhu mají pražské děti přehled o všech středních školách a odborných učilištích. A jak jsme se sami přesvědčili, mají opravdu z čeho vybírat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu