• Načítám...
>

Schola Pragensis prezentovala pražské školy

  • 2. prosince 2019,
  • 22:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

170 vystavovatelů zaplnilo Kongresové centrum Praha. Konal se zde veletrh Schola Pragensis. Žákům základních škol se prezentovaly střední školy a učiliště z nejrůznějších oborů od těch technických, přes umělecké, až po obory jako kuchař, lakýrník nebo kominík.

Reklama

Největší veletrh vzdělávání u nás. To je Schola Pragensis. Tato přehlídka středních škol a odborných učilišť se konala už počtyřiadvacáté a doslova zaplnila celé pražské Kongresové centrum. Pro žáky ZŠ a jejich nejbližší byla připravena řada nejrůznorodějších oborů.

"Např. ve 3. patře můžeme nalézt trenažér koně, který přinesla Střední škola dostihového jezdectví z Chuchle. Dále si tady můžeme vyzkoušet, jak se programuje Arduino, jak fungují 3D tiskárny, které sem přinesly průmyslovky. Ale jsou zde pochopitelně zastoupena i gymnázia, které ukazují, že všeobecné vzdělávání nabízí podobně široké spektrum vzdělávacích oborů, předmětů, aktivit, stejně jako technické odborné školy," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Vystavovatelů na veletrhu bylo 170. Studenti jednotlivých škol prezentovali své obory i praktickou ukázku práce. Žáci rozhodující se o své budoucnosti se tak mohli o nabízených oborech dozvědět vše.

"Je to hlavně zaměření na gastronomii s maturitní zkouškou, což je obor čtyřleté gastronomie číšník nebo kuchař. Nebo je to obor tříletý na kuchaře a kuchař/číšník. Pak je to dvouletý obor s výučním listem, to je provoz společného stravování. Pak máme velice atraktivní obor chovatele cizokrajných zvířat. To je také čtyřletý obor s maturitní zkouškou," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Praha - Čakovice.

"Naše škola nabízí obory vzdělání, které se týkají dřeva a kovu. A to nábytkařiny a uměleckých řemesel, takže truhlář, čalouník, umělecký kovář, umělecký truhlář, umělecký řezbář. A toto všechno jak v tříletém vydání s výučním listem, tak ve čtyřletém s maturitní zkouškou," řekla Jana Porvichová, ředitelka SŠ Umělecké a řemeslné.

"Toto je tzv. fládr na nábytek. Můžete s tím napodobit jakékoliv dřevo," řekl Václav Libich, člen Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR. 

"Vidí právě ukázky technik, které vyučujeme u nás na škole, tedy klasický tanec, současné techniky, jazz, lidový tanec a podobně," řekla Pavla Šmerdová, pedagog klasického tance PTK&SOŠ Praha.

Jedním z cílů vedení hlavního města je i vyšší počet studentů učňovských oborů. A tak se snaží právě tyto obory podporovat.

"Co se týče gymnázií, obchodních akademií, všeobecně vzdělávacích směrů, tam je ten zájem vysoký. Ale my potřebujeme dostat co nejvíce žáků do odborného vzdělávání. A právě k těm profesím, které jsou velice málo zastoupené, řekla bych třeba kominík, truhlář, sklenář, to jsou všechno řemesla, která ten trh vyžaduje. Ti žáci mají výborné uplatnění na trhu, krásné nástupní platy," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

"Ukazuje se, že právě nejlepším lákadlem je to, když si to žáci sami vyzkoušejí. A to nejen tady, ale např. i v polytechnických hnízdech, která nyní instalujeme na střední školy v Praze, kam učitelé vodí žáky ze základních škol, aby si sami osahali to, co je může čekat, vydají-li se na dráhu klempíře, obkladače nebo třeba kuchaře," řekl Vít Šimral.

Veletrh Schola Pragensis ale neukazoval jen střední školy a učiliště. Zaměřoval se i na celoživotní vzdělávání a nabízel kurzy, rekvalifikace, semináře a workshopy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu