• Načítám...
>

Ve Vile Pellé vystavují kresby Jiřího Šlitra

  • 2. prosince 2019,
  • 22:44,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vila Pellé zve na novou výstavu s názvem Šlitr, Šlitr, Šlitr. V rámci té přibližuje známého umělce Jiřího Šlitra také jako výtvarníka. K vidění jsou kresby z cest po světě, ale také skici s erotickou tématikou.

Reklama

Jiřího Šlitra veřejnosti není třeba představovat. Málokdo ale ví, že se tato významná umělecká osobnost věnovala také výtvarnému umění. Kresby Jiřího Šlitra jsou teď k vidění na nové výstavě s názvem Šlitr, Šlitr, Šlitr., kterou uspořádali v pražské Vile Pellé.

"Je členěna podle témat. To znamená podle toho, co Jiřího Šlitra zajímalo. Je to vlastně několik okruhů. V první řadě bych řekla, že to je cestování. Byl to naprosto vášnivý cestovatel. Pracovně nebo soukromě neustále jezdil a dařilo se mu navštěvovat hodně Spojené státy, západní Evropu, Kanadu, ale i další země. A máme z nich velice krásné živé kresby. Druhý okruh, což můžeme vidět v tomto sále, byla zase věc, která Jiřího Šlitra celý život provázela. A to byl zájem o ženy. Ukazujeme tady momentky, portréty žen, a i to, co nastalo nedlouho před jeho smrtí, taková poslední fáze jeho tvorby, kdy se věnoval takové odvážnější eroticky laděné kresbě," řekla Daniela Kramerová, kurátorka výstavy. 

"My jsme k té výstavě přistoupili tak, že kromě těch obrazů, které jsou na stěně, jsme chtěli pro diváka zprostředkovat ještě jiný vjem a více ho dostat do té výstavy. Proto jsme vytvořili takové papírové objekty, kterými divák může procházet nebo je různě míjet. A zvolili jsme papír, protože je nám ten materiál blízký. Zároveň nám přišlo dobré, že jsou to i takové obaly na vzpomínky," řekl Matěj Činčera, grafický designér.

"Bylo zajímavé se nějakým způsobem postavit a moci pracovat s tím obsahem, s ilustracemi. To nám na tom přišlo zajímavé. Že nešlo pouze o to představit je v klasické formě originálů na zdi, ale mohli jsme s nimi pracovat v rámci papírových objektů, které s tou ilustrací pracují trochu jiným stylem," řekl Jan Klos, grafický designér.

Výstava mohla vzniknout díky domácímu archivu, který kurátorům poskytla dcera Jiřího Šlitra - Dominika. Její otec předčasně zemřel, když jí byly 4 roky. Kresby vnímá jako další způsob, jak se táta umělecky projevoval a podle svých slov je má moc ráda.

"Z těch obrázků na mě čiší taková lehkost, hravost a takový jemný hezký příjemný vtip. Skutečně si nedělal moc hlavu s tím, co si o něm kdo myslí. Tento humor je vlastně velice přátelský a vlídný," řekla Dominika Křesťanová, dcera Jiřího Šlitra.

Výstavu ve Vile Pellé mohou návštěvníci vidět až do 15. února příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu