• Načítám...
>

Praha navrhne vládě úpravu daní

  • 2. prosince 2019,
  • 23:16,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město chce poslancům předložit daňový balíček pro zvýšení dostupnosti bydlení. Lidé by tak v budoucnu mohli platit například nižší daň z přidané hodnoty z pořízení bytu či nižší daň z nabytí nemovité věci. Předložení návrhu poslancům ale musí ještě schválit pražské zastupitelstvo.

Reklama

Hlavní město chce využít své zákonodárné iniciativy a navrhnout parlamentu novelu čtyř daňových zákonů.

"Jejich cílem je zvýšit dostupnost bydlení. Dnes je ČR mezi 10 nejhoršími zeměmi podle žebříčku OECD a cenová nedostupnost bydlení zejména v Praze je dramatická," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

A právě nejrychlejší cesta, jak zlevnit bydlení, je podle vedení metropole snížení daňového zatížení.

"Jedná se zaprvé o snížení DPH z 15 % na 10 %, což u běžného bytu může činit skoro 300 tisíc korun. Dále navrhujeme rozšířit osvobození od daně z nabytí nemovitosti. Pokud si někdo pořídí byt jako fyzická osoba pro své bydlení, nemá jinou nemovitost, tak bychom navrhovali osvobodit takového občana od zaplacení daně," řekla Hana Marvanová.

Kromě toho občané, kteří si pořídili družstevní byt, si nemohou odečítat úroky z úvěrů družstev z daňového základu. To by se podle vedení města mělo také změnit.

"A začtvrté navrhujeme, aby vláda z výnosu z DPH posílala více obcím a krajům, aby měly peníze na vybudování infrastruktury, občanské vybavenosti, škol, školek. Pokud obce nemají peníze na infrastrukturu, potom ji vybudují developeři a promítají to do cen bydlení, což zase bydlení zdražuje," řekla Hana Marvanová.

"Protože se jedná o zákonodárnou iniciativu Prahy, byli bychom rádi, kdyby ten návrh nebyl prohlasován pouze koaličními zastupiteli, ale kdyby to podpořily i opoziční strany, protože problém bydlení je zde trvalý. Jak jsem řekl, tak snížení daní je rychlá možnost jak zlevnit byty na trhu a umožnit občanům získat bydlení," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Návrh, který schválila rada, musí příští čtvrtek ještě potvrdit zastupitelstvo hlavního města. Vláda a Poslanecká sněmovna by se pak k tomuto návrhu mohly dostat na začátku příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu