• Načítám...
>

Poznejte kouzlo Vánoc v Muzeu Karlova mostu

  • 2. prosince 2019,
  • 23:34,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Reklama

Muzeum Karlova mostu každý rok připravuje tradiční vánoční výstavu, jejíž součástí jsou unikátní betlémy.

"Týká se především skříňových betlémů. To je jedno téma. Ty skříňové betlémy letos jsou z třebíčského muzea, což je jedna z největších sbírek v naší republice. Jsou zde k vidění betlémy jak z 19. století, tak v podstatě celá ta tradice až téměř do současnosti," řekl Michal Cihla, správce sbírek. 

Tato výstava je letos doplněna o expozici, která se věnuje historii vánoční hudby.

"Jsou zde k vidění historické nástroje týkající se vánoční hudby, třeba renesanční šalmaj. Jsou zde vidět i ikonografické obrazy zpodobňující hry na různé nástroje, jako třeba psaltérium. Kromě toho jsou tady i středověké notové záznamy nejstarších vánočních skladeb, jako je např. Narodil se Kristus Pán," řekl Michal Cihla.

Pro účastníky vernisáže bylo připraveno vystoupení souboru Ars cameralis, jehož repertoár se zaměřuje na středověké skladby. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost zaposlouchat se do vánočních písní starých několik staletí a zároveň vidět dnes už neobvyklé hudební nástroje.

"Z těch strunných nástrojů to je třeba fidula. To je předchůdce našich houslí nebo viol, také rubeba, která se do současnosti nezachovala, pak citola, což je gotický předchůdce kytary, gotická harfa, středověký cimbál. To je z těch strunných nástrojů. Z dechových jsou to různé flétny, šalmajové nástroje," řekl Lukáš Matoušek, umělecký vedoucí souboru Ars cameralis.

Zájemci, kteří nestihli vernisáž, se nemusí cítit ochuzeni. Středověké vánoční skladby budou reprodukovány pomocí audionahrávky po celou dobu expozice, která potrvá až do 2. února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu