• Načítám...
>

Sesterským městem Prahy bude Tchaj-pej

  • 2. prosince 2019,
  • 21:01,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha podepíše sesterskou smlouvu s hlavním městem Tchaj-wanu - Tchaj-pejí. Ke slavnostnímu podpisu by mělo dojít na začátku příštího roku a obě města by měla spolupracovat hned v několika oblastech. Do budoucna by sesterské smlouvy měly být uzavřeny i s dalšími městy, například s Vídní.

Reklama

Představitelé Tchaj-peje a Prahy by na začátku příštího roku měli podepsat sesterskou smlouvu a formalizovat tak vztah Prahy a Tchaj-wanského hlavního města.

"My už teď máme stávající partnerský vztah s Tchaj-pejí už od roku 2001. Nyní bychom chtěli ten vztah vlastně povýšit na úroveň sesterských měst. To je taková vyšší úroveň. Ta dosavadní spolupráce se týkala např. spolupráce v oblasti zoologické, např. převoz koní Převalského do Mongolska platila Tchaj-pej. Také máme přislíbených pár luskounů v tchaj-pejské zoo. Dále bychom se ale chtěli soustředit nejen na tyto záležitosti, ale také např. na chytrá řešení smart cities," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Je velmi správné, že Praha podepisuje taková partnerská ujednání. Má to spíše symbolický význam. Ukazuje to to, že Praha není jen metropole ČR, ale je to světová metropole, která spolupracuje s ostatními velkoměsty nejen v Evropě a v EU, ale také v celém světě. Takže kulturní výměna, výměna high-technologie, spolupráce třeba zoologických zahrad. To vše, co je ve smlouvě vyjmenováno, určitě bude přínosem pro Prahu," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Mezi městy by ale mohlo docházet třeba i k výměně studentů. Tchaj-pej ale nebude jediným novým sesterským městem Prahy. Brzy by měly přibýt i další.

"Další v pořadí by měla být Vídeň. Tam je v poslední fázi finalizace výběr těch oblastí, na které se chceme soustředit. Tam je toho tedy mnohem více, protože přeci jen to je ještě metropole, která je nám historicky a geograficky bližší. A i Vídeň se dlouhodobě objevuje na těch nejvyšších příčkách v žebříčcích, které hodnotí kvalitu života," řekl Zdeněk Hřib.

S Vídní by Praha měla spolupracovat např. při stavbě bioplynové stanice nebo při chytrých řešeních v oblasti dopravy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu