• Načítám...
>

Procházka po třech pražských NEJ

  • 3. prosince 2019,
  • 21:01,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Nejmenší dům v metropoli a nejužší ulička a hotel. To jsou místa, kam jsme se vydali v rámci dalšího putování po Praze s Davidem Černým - autorem knih o tajemstvích Prahy. Více už v následující reportáži.

Reklama

Tentokrát se s naším průvodcem Davidem Černým, autorem knih o tajemstvích Prahy, vydáváme hledat 3 pražská NEJ. Naše putování tak začíná u kostela sv. Haštala, od kterého míříme do slepé uličky, která vede k Anežskému klášteru.

"My jdeme Anežskou ulicí. Jdeme na místo takového zvláštního domečku, o němž se říká, že to je nejmenší dům. Ale on je nejmenší takový dům nedům. Je to původně průchod mezi těmito 2 domy do dvora U Křikavů, do kterého se chodilo z Řásnovky. Ten průchod byl pak zazděn a vznikl ten malý domeček. On není zase tak starý, je z konce 19. století. Taková pikantní věc je, že snad až do roku 1923 se tady provozoval hampejz, neboli lehké ženy se tu prodávaly," řekl David Černý, autor knihy 25 tajemství Prahy.

A jak to vypadá uvnitř nejmenšího domu v Praze dnes? zazvonili jsme na zvonek, abychom to zjistili. A odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Po chvíli nám totiž otevírá dveře obyvatel vedlejšího domu a zjišťujeme tak, že tato malá stavba dnes slouží pouze jako hlavní vchod a společná chodba.

"Když jsem se sem nastěhoval, téměř nic jsem o tomto místě nevěděl. Pak jsem ale pomalu začínal zjišťovat, čím je výjimečné. A to i proto, že sem často chodí skupiny turistů s průvodci a u tohoto domu se zastavují. Takže bych řekl, že je to naprosto úžasné žít právě na tomto místě s tak bohatou historií," řekl Alejandro Huereca, obyvatel nejmenšího domu v Praze.

Tím ale naše putování za pražskými NEJ nekončí. Přesouváme se do ulice U Lužického semináře, kde po chvíli odbočujeme do nejužší uličky v Praze.

"Je tak úzká, že se tady 2 lidé nevyhnou, tudíž já bych musel hodně zatáhnout břicho, abych se vešel. Ale ona to původně není ulička v pravém slova smyslu, je to tzv. požární koridor, který umožňoval průchod mezi domy a v případě, že byl požár třeba ve městě, tak se tudy dostali lidé k řece pro vodu," řekl David Černý.

Nejužší ulička v Praze není unikátní pouze svou šířkou, nýbrž také tím, že je opatřena semafory.

"Když do ní chcete vstoupit, tak si zmáčknete ten semafor a máte zelenou a nahoře vědí, že musí počkat, abyste se potom nezapříčili v tom průchodu a nemuseli vás vytahovat hasiči. Těchto uliček tohoto typu dříve v Praze bylo poměrně hodně. Ony sloužily jako ty požární koridory, protože zástavba vznikala organicky bez nějakého plánu, takže pak někdy, když řada těch domů byla velmi dlouhá, tak bylo potřeba mezi nimi udělat nějaký průchod. A samozřejmě v tom centrálním městě každý metr té půdy má svou cenu. Takže se ty uličky nedělaly moc široké," řekl David Černý, autor knihy 25 tajemství Prahy.

A nejen pražská ulička se může pyšnit předponou "nej" co do své šířky. Stejně tak je tomu např. u hotelu v Seminářské ulici na Starém Městě.

"Šířka toho domu je pouze 3,25 metru. Ale překvapivě, i když vidíte, že ten hotel je malý, je v něm možná až 20 lůžek," řekl David Černý.

Dříve se tento dům jmenoval U Panny Marie a byl vystavěn v roce 1360 v gotickém stylu. Dnes slouží především turistům pod jménem Clementin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu