• Načítám...
>

Kritizované toalety se na Petříně stavět nebudou

  • 3. prosince 2019,
  • 21:22,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město nebude pokračovat se stavbou toalet a zázemí pro zahradníky ve Velké strahovské zahradě na Petříně. Rozhodla tak rada hlavního města a revokovala své předchozí rozhodnutí, když tato stavba vyvolala velký odpor mezi občany Prahy 1, kteří proti ní sepsali i petici. Pro toalety a zázemí zahradníků se teď bude hledat jiné, vhodnější místo.

Reklama

Velká strahovská zahrada na Petříně. Právě v těchto místech měly vyrůst toalety a zázemí pro místní zahradníky. To se ale nestane. Po velkém odporu místních obyvatel o tom rozhodla Rada hl. m. Prahy.

"Myslím si, že v politice občas má zvítězit zdravý rozum. Závěr celé kauzy kolem Petřína je, že ta stavba nebude, už je to rozhodnuto, na místě, které předtím bylo předmětem veřejných debat. Vytipováváme vhodnější pozemek, který máme přibližně již vytipovaný," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Proti projektu toalet se postavily stovky místních občanů. Ti podepisovali petice, zakládali spolky a slyšet byli i v rámci zastupitelstva hlavního města.

"To, že jsme schopni změnit to rozhodnutí, ilustruje to, že lidem nasloucháme. A tady se jedná o to, že se mění už schválený tisk na základě připomínek místních lidí," řekl Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu.

To, že se stavba neuskuteční, ale nebude zadarmo. Podle mluvčí Spojených sil pro Prahu za zrušení smlouvy bude muset magistrát zaplatit dodavatelské firmě 5 % z celkové ceny stavby, tedy skoro milion korun. Samotné náklady na vytvoření projektu pak byly zhruba 500 tisíc. Radní také rozhodli o tom, že přípravu koncepční studie na budoucí podobu zahrad na Petříně bude mít na starosti IPR hl. m. Prahy.

"A veřejně tady říká a zavazujeme se, že ta koncepce bude debatována s občany. To znamená, že obava o Lobkovickou zahradu a další drobnější úpravy na Petříně, obava, která mezi občany Prahy je, bude odstraněna tím, že občané budou moci do tohoto procesu zasahovat. Ten proces bude veřejný a na závěr bude jasně řečeno, jaké další změny by měly nastat," řekl Jiří Pospíšil.

Studie se ale nebude týkat jen Velké strahovské zahrady, ale třeba i zahrady Kinských, Nebozízku nebo parku okolo rozhledny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu