• Načítám...
>

Praha představila priority v oblasti školství

  • 4. prosince 2019,
  • 23:21,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Navýšení kapacit míst gymnázií a lyceí, lepší platy pro učitele a nepedagogické pracovníky či podpora výuky matematiky a cizích jazyků. To jsou priority pražského radního Víta Šimrala v oblasti školství. Více o nich už v následující reportáži.

Reklama

Pražský radní Vít Šimral představil své priority v oblasti školství pro nadcházející období. Nově chce např. navýšit kapacity gymnázií a lyceí o 360 míst. V praxi to bude vypadat tak, že od školního roku 2021/2022 vznikne na celkem 6 vybraných středních školách i gymnaziální obor.

"Má to ten aspekt praktický, že my máme volné prostory u některých odborných škol a zároveň jsou zde kvalitní pedagogické sbory. A druhá věc je ta, že si myslíme, že průnik gymnaziálního odborného vzdělávání je důležitý z důvodu průniku těch sociálních světů. Často dnes gymnazisté jsou spíše rivalové oproti studentům odborných škol. Ty dva světy se prostě nepotkávají," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Další novinkou v oblasti vzdělávání bude také nový ústav, který by měl pod názvem Pražský inovační institut vzniknout ještě v letošním roce.

"Bude mít na starosti hlavně oblast vzdělávání v Praze tak, abychom nastavili správně směřování pražské školské politiky. Co se týče samotného fyzického umístění, momentálně pracujeme s koncepcí toho, že v té přípravné fázi, těch prvních 6 měsíců, pracovníci institutu budou sedět různě po kancelářích v Pražském kreativním centru nebo na samotném magistrátu," řekl Vít Šimral.

Dále pak Praha bude v oblasti vzdělávání klást větší důraz na podporu výuku matematiky a cizích jazyků. A v plánu je i navýšení investic do oblasti školství v rámci rozpočtu na příští rok.

"Celá školská kapitola je jedna z největších v pražském rozpočtu. A to díky státnímu příspěvku z MŠMT na platy učitelů. Celá kapitola má dnes přibližně 18 miliard. Z toho přibližně 3 miliardy pocházejí z rozpočtu hlavního města," řekl Vít Šimral.

Z peněz města poputuje v příštím roce částka 1,5 miliardy korun do oblasti výstavby škol a školek. Tyto peníze tak půjdou např. na nástavbu Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze 4 či na rekonstrukci plaveckého bazénu Na Zeleném Pruhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu