• Načítám...
>

Pražané si mohou stáhnout lítačku do mobilu

  • 4. prosince 2019,
  • 21:43,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Cestující v pražské MHD si mohou převést své kupony z plastové karty Lítačka do mobilních telefonů. Převod kuponu umožňuje aplikace PID Lítačka. Tuto možnost využilo už několik tisíc lidí.

Reklama

Operátor ICT ve spolupráci s DPP spustil pro cestující v hlavním městě novou službu. Od 2. prosince je možné převést kupón z plastové karty Lítačka do mobilního telefonu. Stačí si jen stáhnou aplikaci PID Lítačka.

"Prvním krokem je stáhnutí mobilní aplikace PID Lítačka, pokud už ji v mobilním telefonu nemá. Následně pak v rámci jízdného kliknout na záložku 'Kupóny' a nechat se zaregistrovat. Ten telefon je jako nosič identifikátoru pro dlouhodobé kupóny. A posledním krokem už je jenom ten kupón přiřadit do té mobilní aplikace," řekl Michal Fišer, generální ředitel společnosti ICT Operátor.

Odbavení jízdného je jednoduché. Je však potřeba myslet na to, že po převedení je kupón na plastové kartičce neplatný. 

"Ve chvíli, kdy se potřebuji odbavit, nebo jsem v autobuse, kde potřebuji prokázat, že mám platný kupón, tak mám 2 možnosti. Buď ukazuji QR kód, který je v té aplikaci vidět na první pohled, nebo je možné odbavit se i přes NFC čtení," řekl Michal Fišer.

Od zavedení této služby si DPP slibuje i snížení počtu černých pasažérů.

"Určitě to bereme jako rozšíření možnosti koupě kupónu. A proto i předpokládáme, že to sníží počet černých pasažérů. Každoročně máme přehled všech zakoupených kupónů, proto budeme i určitě analyzovat, jak cestující využili tuto novou možnost," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

Operátor ICT s DPP připravuje další novinky, které budou součástí mobilní aplikace. Např. od ledna příštího roku bude možné sledovat aktuální polohu autobusů. Cestující tak zjistí, zda jeho spoj má zpoždění a kolik minut bude čekat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu