• Načítám...
>

Praha nezveřejní závěry auditu Evropské komise

  • 5. prosince 2019,
  • 23:14,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha nezveřejní závěry auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání rady to oznámil primátor Zdeněk Hřib. Podle něj je podle evropského nařízení nejprve nutné získat stanovisko Evropské komise.

Reklama

Pražští radní se sešli na mimořádné schůzce, aby jednali o tom, zda Praha zveřejní závěry auditu Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Nakonec před novináře předstoupili s rozhodnutím, že tak hlavní město neučiní.

"My ten audit zveřejnit jednoznačně chceme, akorát hledáme legální cestu, jak to udělat. To znamená v souladu s evropským právem je nutné v tuto chvíli nejprve požádat Evropskou komisi o stanovisko k tomuto zveřejnění. A potom teprve pochopitelně můžeme zvažovat jiné alternativní metody," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí.

"Jeden z těch operačních programů byl právě program adaptabilita, který procesoval úřad. Nicméně pro nás, pro Prahu, z toho auditu vyplynulo, že tady nebyly vyplaceny nějaké neoprávněné dotace. Nicméně tím, že byly prověřovány, jsme ten audit obdrželi i my, tedy Praha," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Kromě toho, že se představitelé Prahy shodli na tom, že by závěry auditu zveřejnit chtěli, zazněla na tiskové konferenci také kritika. Předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil a radní Hana Marvanová odsoudili fakt, že k dokumentu měli přístup pouze primátor a radní Adam Zábranský.

"Ani legislativu magistrátu, ani já, jako radní pro legislativu, jsem ten dokument nedostala, ač jsem ho přímo výslovně v sekretariátu pana primátora požadovala. Bylo mi řečeno, že pan primátor zakázal poskytnutí toho dokumentu. Ale poskytl to členům své strany," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

"Já jsem celkově zklamán z přístupu pana primátora, který celou dobu téma auditu hrál jako prezentaci Pirátů, znepřístupnil tento dokument pro naše radní, pro radní za TOP 09 a STAN," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

"Dostal to minimální počet lidí, který byl nezbytný k tomu splnění účelu, tedy posouzení toho, zda je tady legální možnost toho zveřejnění. A nyní jsme se shodli, že ten dokument má být distribuován všem těm zastupitelům," řekl Zdeněk Hřib.

Závěry auditu Evropské komise si tak nyní mohou na vyžádání přečíst všichni pražští zastupitelé. Samotný Brusel pak podle komisaře EU pro rozpočet a správu zveřejní výsledky auditu ve 2. polovině příštího roku. Česko má v souvislosti s auditem přijít podle médií o velkou část unijních dotací přidělených skupině Agrofert.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu