• Načítám...
>

Rekonstrukce Průmyslového paláce se přiblížila

  • 5. prosince 2019,
  • 23:55,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti by mohla začít na konci roku 2020. Už brzy totiž magistrát vypíše veřejnou zakázku na jeho rekonstrukci a dostavbu vyhořelého křídla. Během rekonstrukce vznikne pod levým křídlem i podchod.

Reklama

Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku na dostavbu vyhořelého křídla a rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti.

"Já jsem rád, že se nám podařilo ukončit kompletně projekční činnost. V létě jsme získali stavební povolení, počátkem podzimu jsme získali prováděcí dokumentaci, nyní jsme schválili záměr na vyhlášení zakázky na zhotovitele. Ten půjde ještě do zastupitelstva. A já počítám s tím, že v prvním kvartálu příštího roku tu zakázku skutečně vyhlásíme a že se do ní stavební firmy budou moci hlásit a ještě v příštím roce toho zhotovitele budeme znát," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Levé křídlo shořelo v roce 2008. Od té doby na jeho místě stojí provizorní stan. Takže to, na co všichni čekáme a na co se těšíme, je, že se dostaví levé křídlo. Bude to replika toho původního stavu z roku 1891. A zrekonstruuje se kompletní zbytek Průmyslového paláce, takže budeme mít v podstatě špičkově zrekonstruovanou historickou budovu s moderními prvky ve smyslu klimatizace, vzduchotechniky, lepšího osvětlení a podobně," řekl Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Jestli tak vše půjde podle plánů, rekonstrukce by měla začít na konci příštího roku. Podle náměstka Pavla Vyhnánka by práce měly trvat zhruba 30 měsíců a odhadovaná hodnota zakázky je 2 miliardy korun.

"Zásadní jsou určitě sítě. To znamená osvícení, teplo, elektrické rozvody. Budou se předělávat a repasovat všechny prvky figurální a štukové výzdoby, vznikne levé křídlo, které bude oproti současnému stavu téměř celé podsklepené, bude tam parkovací zázemí, skladové prostory, gastro zázemí. A vzniká podchod pod levým křídlem, který umožní návštěvníkům projít z přední strany paláce do zadní části areálu. A v tom průchodu budou zároveň šatny a sociální zázemí," řekl Tomáš Hübl.

Dva a půl roku dlouhá rekonstrukce ale provoz Výstaviště nijak razantně neomezí. Při rekonstrukci Průmyslového paláce budou veškeré výstavy probíhat v Křižíkových pavilonech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu