• Načítám...
>

Magistrátní koalice je ve sporu

  • 6. prosince 2019,
  • 18:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražská koalice složená z Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě zažívá nelehké období. Tentokrát se spory politiků týkají družstevního bydlení či zveřejnění auditu Evropské komise. Více už v následující reportáži.

Reklama

Jak postupovat dál v oblasti družstevního bydlení se stalo tématem diskuze vedení hlavního města. Koaliční strany se přou, jestli má být nejdříve udělaná odborná analýza, případně jestli má být svoláno jednání magistrátní komise, která má družstevní bydlení na starosti.

"Pan primátor odboru projektového řízení ředitelce magistrátu zakázal zadat zpracování ekonomické a právní analýzy. Já jsem žádala, aby tento zákaz zrušil, protože aby se mohlo v projektu dál pokračovat, tak ty teze projektu, které už byly schváleny jak v radě, tak v zastupitelstvu, musí samozřejmě zpracovat odborníci včetně posouzení podmínek projektu podle právních předpisů. Bez tohoto odborného podkladu se nemůžeme pohnout dále," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

"Z mého pohledu by se měla nejprve sejít ta komise, která byla ustanovena radou jako projektový tým k řešení tohoto problému, upřesnit to zadání té zakázky malého rozsahu a potom teprve utratit 2 miliony z veřejných prostředků na to, abychom nějakým způsobem zpracovali odborné podklady," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Stejný názor jako primátor má i hnutí Praha sobě. Ale Spojené síly pro Prahu si podle svých slov budou stát za svým a celý spor tak vyvolal přestřelku mezi koaličními partnery.

"Jen připomínám, že každých 14 dní, v mém transparentním kalendáři je to vidět, mám naplánovanou schůzku s vámi, můžete za mnou kdykoliv přijít i mimo to. Jsou naplánované ale i tyto pravidelné schůzky, vy jste bohužel na žádnou z nich nepřišla, mně je to velice líto, vždy to rušíme. Ale je to veliká škoda, že se nescházíme a nemůžeme to probrat na přímo. Já jsem na to připraven," řekl Zdeněk Hřib.

"Přemýšlím co říci, pane primátore. Já jsem 15 let v politice, ale takové tiskové konference jsem snad v životě nezažil. Konstatuji za náš klub, že vaše vystoupení tady není důstojné primátora hlavního města Prahy. A já se omlouvám všem divákům, že jsou svědky tohoto veřejného dohadování nad věcmi, které bychom měli řešit asi jinou formou, než zde," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

To ale není jediný spor, který koalici trápí. TOP 09 se totiž velmi dotklo vyjádření místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka. V rozhovoru pro aktuálně.cz totiž zmínil, že by TOP 09 měla zaniknout.

"Mě to velmi mrzí. Ale tyto spory bohužel vyvolávají Piráti. My jsme koaliční partner, díky němuž Pirátů získali primátora. A my teď od Pirátů slyšíme, ať TOP 09 zanikne, že zasahují do gescí radních, do gesce paní Marvanové. V zásadě nás Piráti bohužel neberou jako rovnocenného partnera. A to je pro nás velký problém. Takto se nedá dobře vládnout a fungovat a samozřejmě povedeme debatu o tom, co bude dál," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Zástupci vedení hlavního města se ale shodli na tom, že další jednání budou probíhat v pondělí. To si k tématu družstevního bydlení naplánovali koaliční jednání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu