• Načítám...
>

Vinice sv. Kláry nabízí odpočinek i kvalitní víno

  • 10. prosince 2019,
  • 19:56,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vinice svaté Kláry je součástí botanické zahrady a je druhou největší v hlavním městě. Velkou výhodou je, že se zde tento lahodný mok nejen pěstuje, ale také vyrábí a lahvuje. Návštěvník tak může nejen degustovat, ale projít si a zároveň pozorovat samotný proces výroby a zpracování.

Reklama

Vinice sv. Kláry byla založena v roce 1348, tedy za vlády Karla IV. Za dobu své dlouhé historie zažila různá období rozkvětu ale i úpadku. V současné době je součástí botanické zahrady a návštěvníci zde mohou vybírat ze široké nabídky vín.

"Veškeré víno, které se na vinici sklidí, se tady přímo zpracovává. A pouze a jen ve vinotéce Svatá Klára se také distribuuje do prodeje, takže naše víno nekoupíte nikde jinde, než v botanické zahradě," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Milovníci tohoto moku mají možnost se podívat i do expozice výroby vína a získat cenné informace přímo od odborníků. Zároveň mohou ochutnávat nejrůznější odrůdy, např. Rulandské modré, které je vlajkovou lodí této vinice. Za zmínku stojí ale také Ryzlink rýnský či Müller Thurgau.

"Jsou tady komentované prohlídky. Průvodce je provede jak po vinici, řekne jim vše historii vinice, pěstování, o těch odrůdách, které tady máme, protože nejsme klasický vinohrad. Jsme součástí botanické zahrady, takže tady máme více než 120 odrůd vinné révy, což je opravdu extrémně hodně. Na pouhých 3,4 hektarech je to něco přes 16,5 tisíce keřů. Samozřejmě některé jsou pouze na ukázku po 3 keřích," řekla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry.

Tato vinice se může zároveň pochlubit tím, že produkuje víno na evropské úrovni. K vysoké kvalitě jí dopomáhá i kvalitní zázemí.

"Za námi vidíme kvasnou část, tzn. technologii řízeného kvašení, kdy ty tanky jsou dvouplášťové, jsou chlazené a probíhá tady ta nejbouřlivější část kvašení. Po dokvašení jsou tady samozřejmě filtry, lahvovací zařízení, další potřeby, které jsou třeba k výrobě vína," řekla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry.

Místní vinotéku lze navštívit každý den od 9:00 do 17:00 i během vánočních svátků. Zavřeno však bude na Silvestra a na Nový rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu