• Načítám...
>

Overturismus v historickém centru trápí i Prahu

  • 10. prosince 2019,
  • 20:20,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Jaké hlavní problémy trápí národní památkové dědictví přiblížila konference, která se konala v Brožíkově sále Staroměstské radnice. V rámci setkání s názvem Památková péče v 21. století, které pořádal Národní památkový ústav, vystoupil také náměstek primátora Petr Hlaváček.

Reklama

Overturismus, tedy přehnaný turismus, v historických centrech českých měst. To je podle Národního památkového ústavu nový problém, se kterým se budou muset města, jako např. Praha, vyrovnat. Právě na něj, ale i na jiné problémy, upozornil v rámci konference, která se konala v Brožíkově sále Staroměstské radnice.

"Města jsou přeplněná turisty a přestávají být místem pro život místních obyvatel. Velkým dalším problémem jsou samozřejmě klimatické změny, které přichází a dotýkají se i péče o kulturní dědictví, ať je to sucho ve vztahu ke chráněným zahradám, parkům, nebo jsou to samozřejmě povodně," řekla Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu.

V rámci Prahy NPÚ stojí na straně vedení radnice, která chce v centru omezit obchody se suvenýry. Velkým rizikem pak jsou ale podle ústavu novostavby v centru.

"Tady je asi ten největší problém dohodnout se na výškové regulaci nové zástavby, na jejím strukturování a na jejích regulativech. Ale já věřím, že to s Prahou vyřešíme. S Prahou jsme našli společnou řeč a hlavně máme vůli komunikovat," řekla Naděžda Goryczková.

Právě o nutnosti věcně komunikovat mezi památkáři a pražskou samosprávou na konferenci přispěl i náměstek primátora Petr Hlaváček.

"Památková péče je samozřejmě prioritou a má bezesporu přednost. To je zřejmé. Ale pak je tady ochranné pásmo, které je jedno z největších na světě. Oproti Římu je úplně masivní. A to je prostor, který je v mnoha místech určen k dostavbě, přestavbě, a tam musí být velmi živá diskuze o těch parametrech," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Konference si kladla za cíl ohlédnout se za posledními 30 lety památkové péče v ČR a také se podívat, kam je třeba směřovat do budoucna. Praha podle památkářů ušla za tu dobu kus cesty a minimálně o historické jádro města je podle nich dobře postaráno.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu