• Načítám...
>

Praha představila změny v plánování ÚP

  • 11. prosince 2019,
  • 19:00,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklama

Vedení Prahy v tomto volebním období zavedlo některé změny v plánování územního plánu, které mají celý proces zjednodušit, zpřehlednit a urychlit. Novinkou jsou tzv. krycí listy, díky kterým se každý v návrhu na územní změnu rychle zorientuje a seznámí se stanovisky všech dotčených stran.

"Každá ta změna byla ve spisu, který měl několik stránek. Bylo velmi těžké se v něm orientovat. A ty zásadní informace včetně textů, třeba informace, co o tom řekla MČ na Výboru pro územní rozvoj, jsou na jednom listu, který je velmi snadno čitelný. Je tam také místo té změny, stávající územní plán, Metropolitní plán, žadatelé, v jakém je to území," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Výrazně se tak zkrátí i projednávání změn, které se z necelých 3 let podařilo snížit na zhruba tři čtvrtě roku. Své vyjádření pak k záměrům poskytují i další organizace, jako je IPR hl. m. Prahy. Ten je podle náměstka primátora Hlaváčka v posuzování jednotlivých změn jedním z nejpřísnějších.

"Pravda je, že změny územního plánu, nikoliv všechny, ale takové, kde ta politická vůle je trochu odlišná, protože starosta třeba potřebuje nějaký rozvoj a nám to třeba z odborného hlediska v nějaké konkrétní lokalitě z nějakých důvodu nepřipadá úplně vhodné. Tak to tomu městu říkáme. A je naprosto v pořádku, aby to oni věděli a je naprosto v pořádku, že se rozhodnou jinak, než my jim doporučujeme. Ten územní rozvoj a jeho odbornost je jen jeden aspekt a politika je prostě druhý aspekt," řekl Ondřej Boháč, ředitel IPR hl. m. Prahy.

Z ekonomických důvodů vyhlásilo vedení Prahy v září roku 2019 stop stav pro nové změny územního plánu. Hlavním důvodem je skutečnost, že v současnosti územní plán změnami a úpravami zahlcen. Další změny by tak mohly celý proces znovu zpomalit a zkomplikovat už probíhající změny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu