• Načítám...
>

Divadlo Na Fidlovačce připravilo vánoční hru

  • 12. prosince 2019,
  • 18:17,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Divadlo Na Fidlovačce drží svou každoroční tradici a ani letos nevynechalo vánoční hru. Ta se jmenuje Radujme se, veselme se a divákům přiblíží narození Ježíška. Chybět nebudou ani více či méně známé koledy.

Reklama

Radujme se, veselme se. To je název nejen známé české koledy, ale také nové divadelní hry. Tu si pro letošní předvánoční čas připravilo Divadlo Na Fidlovačce.

"Hra, kterou já jsem dal dohromady z příběhu ze Starého zákona a z lidových vánočních her. Je plná klasických postav, jako je Panna Marie, Josef, anděl, čert, král Herodes," řekl Petr Veselý, režisér.

Hra je doplněna nejen o tradiční, ale i méně známé koledy.

"Obrovskou zásobu velmi neznámých koled z různých oblastí ČR, takže tady zazní i koledy, které nikdo nikdy neslyšel," řekl Petr Veselý.

Na jevišti se představí 16 herců. Těm k nacvičení díla stačilo pouhých 5 zkoušek.

"Já jsem na tu hru měl nějaký šibeniční termín, abych to dalo dohromady, což jsem udělal. Pak jsme měli cca 5 zkoušek, za které jsme to museli nazkoušet. Celé jsme to nazkoušeli v naší zkušebně Divadla Na Fidlovačce. A dnes poprvé před tou premiérou jsme si dali generálku na jevišti. Takže to bude velmi napínavé, ale já věřím, protože všichni herci jsou velmi šikovní a skvělí, že to dopadne dobře," řekl Petr Veselý.

V hlavních rolích mohou diváci vidět např. Zdeňka Maryšku, Ludmilu Molínovou nebo Lukáše Adama. 

"Hraji Smrt. Takže ta se charakterizovat úplně nedá, protože ji nikdo úplně nezná, ale je to taková všudypřítomná bytost, která není ani dobrá, ani špatná, je spravedlivá. A nepřináší moc dobrého, protože zkrátka zabíjí," řekl Lukáš Adam, herec.

Role vypravěčky celého příběhu se ujala Zora Jandová.

"Já jsem vypravěčka a také taková prozpěvovačka, protože posouvám děj a je to vlastně role, která je trochu mimo celé to dění na jevišti. Ale zároveň si to nesmírně užívám, protože jsem vlastně také trochu v roli diváka a jsem nadšená, protože to, co se nám teď v tom adventním čase podařilo dát dohromady, je skoro zázrak, takové zrození, které oslavuje celé to představení," řekla Zora Jandová, herečka.

Divadlo Na Fidlovačce touto hrou navazuje na každoroční tradici, kdy pro adventní čas připravuje vánoční hru. Nejinak tomu bude i v příští sezóně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu