• Načítám...
>

Divadlo Komedie zve děti na pohádkovou hru

  • 12. prosince 2019,
  • 19:08,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

A osel na něj funěl. To je název nové hry, kterou pro adventní čas připravilo divadlo Komedie. Její poutavý děj se odehrává ve 30. letech na pražské základní škole.

Reklama

Pražské divadlo Komedie zařadilo v adventním čase do svého repertoáru vánoční představení pro děti. To se jmenuje A osel na něj funěl.

"Které se odehrává ve 30. letech v Praze. Je to specialita pro pražské publikum. A odehrává se na jedné základní škole ve Vodičkově ulici, kde děti připravují představení na vánoční besídku o narození Ježíška s novou paní učitelkou, která je plná entusiasmu a snaží se dětem přiblížit tu školu trochu jinak, než třeba pan ředitel, který je hodně přísný a hodně se drží starých zásad," řekla Michaela Homolová, režisérka.

Hra zaujme nejen děti, ale i jejich rodiče. A to zejména poutavou zápletkou.

"Já to nechci teď předesílat. Možná bych jen naznačila, že se tam jedná o střed v rámci těch dětí, kdy někdo se stane outsiderem, aniž by věděl proč. A potom si musí děti k sobě najít zase zpátky cestu," řekla Michaela Homolová, režisérka.

Na pódiu se představí studenti z Katedry alternativního a loutkového divadla.

"Úplně prvotní bylo to, že jsem věděla, že ten příběh se odehrává ve škole. A věděla jsem, že nechci, aby děti ve škole hráli starší herci, aby to bylo co nejvíce uvěřitelné i pro toho dětského diváka, že jsou to opravdu děti. Takže jsem oslovila jeden ročník a potom už jsme oslovovali lidi, o kterých si myslíme, že rozumí této poetice. A také proto, že se tam pracuje s loutkami, tak jsem potřebovala herce, kteří mají nějakou loutkařskou zkušenost," řekla Michaela Homolová.

V hlavních rolích tak návštěvníci mohou vidět např. Denise Šafaříka nebo Terezu Těžkou.

"Je to taková klasická devítiletá holčička, akorát ne v roce 2019, ale v roce 1932. A myslím si, že rozhodně to nemá jednoduché, protože na rozdíl od ostatních svých spolužáků je ona úplně jiného vyznání, tedy židovského, takže ve chvíli, kdy se řeší Vánoce a všechny ty krásné věci, to ona prožívá dost odlišně a cítí se trochu bokem od ostatních. Ale naštěstí tam má toho spolužáka Tondu Svobodu, který jí v tom pomáhá a nakonec si dokáže propojit svátky Vánoc a Chanuky," řekla Tereza Těžká, představitelka Sáry.

"Tonda je takový hodný kluk ze 4. třídy. Je oblíbený u spolužáků, ale není zlý. Je velice přátelský a proto ho mají rádi. Takže Tonda je takový protiklad té Sáry, která není úplně oblíbená, je to takový klaďas," řekl Denis Šafařík, představitel Antonína.

Pohádka A osel na něj funěl je na programu divadla Komedie několikrát týdně. A to jak pro veřejnost, tak i v rámci dopoledních představení pro školy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu