• Načítám...
>

Praha podepíše sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

  • 12. prosince 2019,
  • 19:44,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Spolupráce měst se bude tykat například studentských výměn či obchodní a kulturní spolupráce.

Reklama

Tchaj-pej. To je hlavní město Tchaj-wanu a také nové budoucí sesterské město metropole. Rozhodli o tom pražští zastupitelé.

"Jedná se v podstatě o upgrade stávající smlouvy, kterou máme mezi Prahou a Tchaj-pejí už od roku 2001 a povýšení tohoto vztahu na vztah sesterských měst. Tím říkáme, že chceme dále rozvíjet tuto spolupráci. Jedná se o spolupráci v oblasti technologické, protože aktuální téma jsou dnes chytrá města. Dále, kromě technologické spolupráce, tam jde o spolupráci např. v oblasti vzdělávání, tedy studentských výměn, dále v oblasti zoologických zahrad," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V rámci spolupráce zoologických zahrad Pražané mohou očekávat novinku v podobě luskouna. Tedy jediného savce, který má šupiny a vyskytuje se v Asii.

"Luskoun je zvíře, které už dříve v pražské zoo bylo, nicméně z důvodu obtížnosti toho chovu nevydržel ten chov. Dnes už jsou ty technologie a krmné směsi dál. To znamená, že je tady předpoklad, že když využijeme i to know-how chovatelů v tchaj-pejské zoo, tak ten chov se podaří tady v Praze obnovit. A to na základě toho, že bude darován do pražské zoo pár luskounů z tchaj-pejské zoo," řekl Zdeněk Hřib.

Podle pražského primátora by k podpisu smlouvy s Tchaj-pejí mělo dojít v lednu 2020. Pro návrh na spolupráci měst hlasovali jak členové pražské koalice, tak i někteří opoziční politici z hnutí ANO.

"My jsme měli volné hlasování v tom smyslu, že každý hlasoval sám za sebe. A neviděl jsem v tom žádný problém. Podle mě toto není politika, je to čistě rozhodnutí hlavního města Prahy mít sesterskou smlouvu," řekl Stanislav Nekolný, zastupitel hl. m. Prahy.

"Já tyto zahraniční politické aktivity nevnímám nijak jako důležité. Je to samozřejmě standardní věc, že hlavní města mezi sebou uzavírají smlouvy o spolupráci, výměně zkušeností. Toto je jedna z takových smluv," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

O vztazích mezi Českem a Tchaj-wanem se v poslední době debatuje nejen v Praze, ale i na nejvyšší politické úrovni. Na návštěvu této země chce totiž příští rok vycestovat předseda Senátu Jaroslav Kubera. Jeho úmysl ale odsoudil prezident Miloš Zeman, který prosazuje česko-čínskou spolupráci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu