• Načítám...
>

V zoo se letos narodilo téměř 1300 mláďat

  • 12. prosince 2019,
  • 20:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V pražské zoo se letos narodilo více než 1200 mláďat. Některé z nich patří mezi ohrožené druhy a jsou pro zahradu velmi významné. K jejich odchování musí chovatelé často vytvořit i nepříliš tradiční podmínky.

Reklama

Letošní rok byl pro pražskou zoo úspěšný. Narodilo nebo vylíhlo se tu celkem 1282 mláďat. Na svět tu po 25 letech přišel třeba lemur kata.

"My jsme v průběhu roku představili celou řadu nově narozených mláďat, ale hlavně jsme akcentovali ta, která jsou pro veřejnost atraktivní, tedy lachtan, dvě mláďata lemurů a podobně. Ale pochopitelně těch přírůstků jsou stovky a stovky, těch narozených nebo vylíhnutých mláďat," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Většina přírůstků je pro pražskou zoo významná také z odborného hlediska.

"Nejsou to vždy zvířata, která by na první pohled byla až tak zajímavá. Ale ty odchovy jsou důležité buď proto, že dosud se to v jiných zoo nedařilo, nebo proto, že ty druhy jsou kriticky ohrožené, že se při tom zjistilo něco nového, našla se nová metodika," řekl Miroslav Bobek.

"Mohu říci, že jsem velmi rád, že právě ta ohrožená zvířata, ohrožené druhy, se nám daří takto úspěšně v pražské zoo odchovávat právě proto, že jim vytváříme výborné podmínky pro chov," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Jedním z příkladů je odchov dvojzoborožců nosorožčích. Tady museli chovatelé vymyslet speciální pomůcku.

"Ten chovný pár nám ne úplně dobře spolupracoval, rsp. samička opustila tu hnízdní dutinu, takže jsme museli zapojit i chovatelskou prácí výrazněji. Takže jsme vytvořili maňáska, který imitoval toho rodiče, vytvořili jsme umělou hnízdní dutinu tak, abychom skutečně tu situaci toho odchovu a hnízdění maximálně navodili a imitovali. A zdá se, že se to povedlo," řekl Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků.

Mezi vzácné druhy, které se v letošním roce podařilo pražské zoo odchovat, patří také např. dikobraz palawanský, ibis madagarkarský nebo batagur tuntong.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu