• Načítám...
>

Praha schválila rozpočet na rok 2020

  • 13. prosince 2019,
  • 18:29,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Zastupitelé Prahy schválili rozpočet na rok 2020. Hlavní město bude hospodařit s více než 83 miliardami korun. Nejvíce peněz spolkne doprava. Zastupitelé návrh rozpočtu schválili po mnohahodinovém projednávání.

Reklama

Praha bude v příštím roce hospodařit s více než 83 miliardami korun, což je o 7 miliard korun více, než v roce 2019. Praha se podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka chystá na nižší ekonomický růst oproti minulým letům.

"Praha nebude hospodařit se schodkem, nebude se více zadlužovat, jako to činí stát. My naopak tu míru zadlužení hlavního města budeme v příštím roce dále snižovat," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podoba rozpočtu se ale nezamlouvá opozičním zastupitelům, kteří kritizují málo investic a vysoké náklady na provoz města.

"Všechny podniky, které vlastní hlavní město, jsou ztrátové a my je pořád dotujeme. S tím se má něco udělat. Někdo má prověřit, jestli nemáme příliš mnoho úředníků a příliš mnoho je neplatíme. To se také mělo udělat," řekl Ivan Pilný, zastupitel hl. m. Prahy.

"Město čím díl více peněz projídá a přestává mít schopnost investovat. A proto, že zde máme investiční akce v dopravě za 130 milionů korun, komunikace potřebují opravit za 33 miliard korun. A zhruba zahloubení tunelu, jenom to pokračování Blanky, ta pomyslná Vlasta, bude stát 100 miliard. Tak kde na to vezmeme? Protože Praha projí tolik peněz, že na tyto investice nebude mít," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

Běžné výdaje spolknou téměř 65 miliard korun a narostly o 5,5 miliardy. Největší částka je určena na dopravu, to je přes 21 miliard korun. Skoro 15 miliard je pak určeno do školství.

"Ten nárůst je z poloviny daný tím, že od státu dostaneme více prostředků na školství. A tyto prostředky dále distribuujeme jednotlivým školám, potažmo MČ. Takže to je prakticky polovina toho nárůstu. Druhá polovina je daná řadou externích faktorů, např. nárůstem tabulkových platů, což rozhodl stát, a pak nárůstem prostředků pro Dopravní podnik, který samozřejmě zůstává prioritou hlavního města Prahy," řekl Pavel Vyhnánek.

V prvním pololetí letošního roku skončilo hospodaření Prahy přebytkem 8,66 miliardy korun. Příjmy dosáhly 48,2 miliardy a výdaje 39,53 miliardy korun. Vliv na hospodaření měly vyšší příjmy a nižší běžné a kapitálové výdaje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu