• Načítám...
>

Na Hradčanech se rozsvěcovaly plynové lampy

  • 18. prosince 2019,
  • 21:44,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Rozsvítit plynové lampy si mohli i letos účastníci vycházky s názvem Od kandelábru ke kandelábru. Práci lampáře si tak bylo možné vyzkoušet na dvou místech přímo na Hradčanech. V Loretánské ulici a na Hradčanském náměstí. A nechyběl ani výklad o historii lampářství.

Reklama

Tradiční adventní procházku Od kandelábru ke kandelábru pořádala Pražská plynárenská ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy. Už pošestnácté tak seznamovala účastníky s historií plynových lamp. Práci lampářů si zájemci mohli i vyzkoušet. A byl mezi nimi i radní Jan Chabr, podle něhož se zcela jistě nejednalo o nic jednoduchého.

"Samozřejmě to vyžaduje jisté soustředění a i cvik, aby se člověk rychle trefil do toho očka," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Lampy spravuje Pražská plynárenská a rozsvěcet je chodí pravidelně nestor českého plynárenství Jan Žákovec, který má vždy připravený i výklad. Tradice tak má i edukativní charakter.

"My právě, jako Pražská plynárenská, chceme připomenout tradici lampářského řemesla. Takže v době adventu náš lampář rozsvěcí Karlův most od 1. do 23. prosince a potom pořádáme tyto osvětové vycházky, kde si lidé sami mohou vyzkoušet tu práci lampáře," řekl Jan Žákovec, lampář Pražské plynárenské.

Procházky, která vedla z Loretánské ulice od prvního kandelábru přes Radniční schody na Hradčanském náměstí ke kandelábru druhému se zúčastnili velcí i malí. A nadšeni byli všichni.

anketa

Tyto kandelábry byly odlity v Praze v roce 1866 až 1867. V 80. letech jich v hlavním městě bylo celkem 16. Zbyly však pouze 3. Stále jsou tu naštěstí lampy pouliční.

"Za město si myslím, že to je krásná věc, že se podařilo v těch historických částech a poté Královské cestě obnovit ty historické plynové lampy," řekl Jan Chabr.

Dohromady dnes Praha čítá 670 plynových lamp. Všechny se rozsvěcují automaticky. Jsou ale příležitost, a jednou z nich je právě doba adventu, kdy se z automatického osvětlení přepíná do manuálu a vyráží lampář.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu