• Načítám...
>

Do Prahy dorazila největší výstava kosmonautiky

  • 8. ledna 2020,
  • 19:35,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V prostorách vybraných pavilonů holešovického Výstaviště Praha je nově k vidění největší putovní výstava o kosmonautice současnosti. Expozice Cosmos Discovery, která byla připravena ve spolupráci s americkou NASA, představuje zásadní milníky cesty člověka do vesmíru i mnoho dalšího.

Reklama

Naprostý unikát. Tak by se dala popsat výstava Cosmos Discovery na pražském Výstavišti. Návštěvníci zde najdou exponáty z Ameriky i Ruska, které byly ve vesmíru, či sbírku skafandrů a reálné modely kosmických lodí.

"Tak máme skoro 2 tisíce metrů čtverečních. Ale myslím, že ty samotné metry čtvereční nejsou to důležité. Důležitých je přes 200 originálních exponátů, protože my se na naší výstavě opravdu snažíme návštěvníky vzít tak trochu do kosmu. Jak vidíte, tady za mnou je kosmická loď Mercury, ve které letěli první američtí astronauti do vesmíru. A takových velkých exponátů je tady spousta. A některé z nich jsou dokonce ty, které se vrátily z Měsíce," řekla Květa Havelková, tisková mluvčí výstavy.

A právě dobývání Měsíce se věnuje jedna ze sekcí výstavy. Návštěvníci tam mohou vidět např. repliku Lunar Roveru, tedy vozítka, se kterým Američané jezdili po Měsíci, či repliku velitelské kabiny Apolla 11.

"Když se podíváme dovnitř, vidíme, že tam vůbec nebylo moc prostoru. Tehdejší astronauti nesměli měřit více než 1,70 metru, takže to byli opravdu drobní lidé, protože každý kilogram, který se nesl do kosmu, tam byl velmi těžce dopraven," řekla Květa Havelková.

Zlatým hřebem této části výstavy je pak raketový motor F1.

"Je to část spalovací komory motoru Saturnu 5. Tento motor spolu s celou tou palivovou nádrží odpadl chvíli po startu Saturnu do moře. Ale podařilo se ho tam najít. A zajímavostí je, že peníze na to vyzvednutí tohoto motoru věnoval Jeff Bezos, tedy současný majitel Amazonu, který sám má nějaké kosmické plány," řekla Květa Havelková.

Lidé se na výstavě seznámí také se sovětským programem Sojuz. Ten je zde zastoupen nejen samotnou kosmickou lodí Sojuz, ale především také průchozím modelem orbitální stanice MIR. Návštěvníci v něm zažijí pocity kosmonautů v mikrogravitaci.

"V tomto modulu kosmonauti vlastně žili a trávili všechen volný čas, dělali experimenty a podobně. Tento kus, ve kterém se nacházíme, samozřejmě ve vesmíru nebyl. Ta kosmická stanice už shořela v atmosféře. Je to ale maketa, ve které si lidé dokážou velice dobře představit, jak byla stanice velká, kolik tady bylo prostoru. A díky tomu, že je to tady nakloněné, že ty stěny nejsou rovné, si lidé dokážou i trochu zacvičit s hlavou a to rovnovážné ústrojí jim udělá takovou menší představu o tom, jaké to mají kosmonauti na skutečné oběžné dráze," řekl Dušan Majer, odborný poradce výstavy.

Dále pak expozice nabízí také interaktivní kosmokemp. V něm si lidé vyzkouší náročný výcvik kosmonautů i nejmodernější 3D technologie. Výstava Cosmos Discovery bude na pražském Výstavišti k vidění do 30. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu