• Načítám...
>

Praha bude testovat autobusy na vodík

  • 10. ledna 2020,
  • 21:02,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Dopravní podnik hlavního města plánuje mezi lety 2020 a 2030 investovat do nutné obnovy autobusů až 17,5 miliardy korun. Zároveň chce snížit počet vozů s dieselovým pohonem a z větší část je nahradit elektrickým, kombinovaným nebo i vodíkovým pohonem. Poslední varianta by se měla v Praze testovat.

Reklama

Pražský DP plánuje mezi lety 2020 až 2030 obnovit většinu svých autobusů. Cílem je snížit podíl dieselových vozů a nahradit je z větší části elektrickým či kombinovaným pohonem. Tímto krokem by mělo dojít ke snížení emisí oxidu uhličitého, ke kterému se hlavní město zavázalo.

"S tím, že předpokládáme, že ty základní podíly budou přibližně rozděleny na třetiny. Tedy jedna třetina by mohla být čistě elektrická, tedy elektrobusy, bateriové trolejbusy a podobně. Další třetina by mohla být hybridní, tedy diesel a elektrický pohon, který nám umožňuje částečně snížit emise asi o čtvrtinu. A ten zbytek dále v dieselových pohonech," řekl Michal Andelek, projektový manažer.

Vedení pražského magistrátu chce do budoucna využít i vodíkový pohon. Nejprve počítá s vyrobením jednoho prototypu vozu, který bude následně testován v provozu metropole na nejvytíženějších linkách.

"Chceme jít s dobou, testovat nové technologie, zkoušet je. Také by firma Unipetrol v Praze měla postavit jednu, možná i dvě plnící stanice na vodík. Takže jsme tohoto chtěli využít, když tady bude možnost poprvé v Praze čerpat do autobusů nebo do automobilů vodík, abychom zkusili i takový pohon," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nevýhodou této alternativy jsou vysoké pořizovací náklady. Kromě toho však musí odborníci vyřešit několik technických výzev, například to, jak efektivně vyrobit dostatek vodíku pro větší množství autobusů a jak zajistit bezpečnost provozu v případě nehody.

"Protože vodík je velice výbušný ve spojitosti s kyslíkem, takže to jsou samozřejmě další otázky, na kterých pracují technici," řekl Michal Andelek.

V momentě, kdy bude v Praze vybudována infrastruktura na vodíkový pohon, začne i testování prototypu autobusů po dobu jednoho roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu