• Načítám...
>

Studenti zkouší vědeckou práci v praxi

  • 10. ledna 2020,
  • 21:14,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Od začátku tohoto roku se opět otevřely brány Akademie věd talentovaným středoškolákům. Díky tomu si mohou během 12 měsíců vyzkoušet vědeckou práci v praxi pod dohledem odborníků. Studenti si mohli vybírat ze 105 témat.

Reklama

Talentovaní studenti středních škol mají možnost se každý rok přihlásit na odbornou stáž pod vedením vědeckých pracovníků. Tuto možnost nabízí projekt v názvem Otevřená věda, který vznikl po záštitou Akademie věd ČR.

"Akademie věd ale na všech svých pracovištích poskytuje příležitost středoškolákům zapojit se do reálného výzkumu, poznat o čem je současná věda, zkusit si teoretické poznatky uplatnit v praxi. Čeští vědci se věnuje středoškolským studentům vždy po celý rok. Ty stáže probíhají minimálně 8 hodin v měsíci od ledna do prosince," řekla Michaela Marková, PR manažerka projektu Otevřená věda.

Největším zážitkem pro studenty je možnost vyzkoušet si vědeckou práci přímo v praxi, tedy činnosti, ke kterým běžně nemají přístup.

"V této laboratoři jsem dělal např. gelovou elektroforézu, rozdělování DNA proteinů nebo různé metody na purifikace proteinů," řekl Kryštof Sršeň, student gymnázia The English College in Prague.

"Není problém i říci, že tu lze zkusit něco nového, což je podle mě celé nastavení celého toho systému. Asi to nejlepší, co jsem se tady dozvěděla, bylo jak vůbec celková věda funguje, protože pro studenta střední školy je to celkově dost nepředstavitelná mašinérie," řekla Karolína Mrzílková, studentka Gymnázia Arabská.

Zájem je veliký. Jen na tento rok se přihlásilo 700 studentů. Přijatých bylo 100. Ti si mohli vybírat ze 105 témat ze všech vědeckých oborů.

"Z těch ročních stáží vznikají velmi zajímavé výstupy, protože studenti se nejen učí pojmout to vědecké téma, zpracovat ho do odborných výstupů, ať už jsou to články nebo odborné prezentace, ale učíme je také tu vědu popularizovat, prezentovat veřejnosti. Všichni stážisté Otevřené vědy se účastní největšího vědeckého festivalu, který Akademie věd pořádá," řekla Michaela Marková.

Zájemci, kteří se chtějí účastnit stáží v příštím roce, naleznou podrobné informace na webových stránkách www.otevrenaveda.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu