• Načítám...
>

TSK provádí zimní prořezy stromů v metropoli

  • 10. ledna 2020,
  • 21:55,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Během zimních měsíců probíhají v Praze prořezy stromů. Technická správa komunikací kontroluje pravidelně jejich stav a následně provádí zdravotní prořezy a likviduje nebezpečné větve, které by mohly například ohrozit chodce. Celkem se městská společnost stará o zhruba 65 tisíc stromů na území celé metropole.

Reklama

V jedné z ulic v pražském Karlíně se v korunách menších stromů pohybují arboristé, provádějí tady totiž zdravotní řezy a likvidují větve, které by mohly spadnout a ohrozit tak chodce.

"Tyto stromy, které jsou malé, tam se provádějí zdravotní řez. To znamená, že se vybírají větve, které degradují ten strom. Tím pádem ten strom se udržuje pořád zdravý. Tam potom třeba může vznikat tlakové větvení, což jsou větve, které nemají dobrý základ a mají tendenci praskat," řekl Tomáš Voves, arborista.

Arboristy najala TSK hl. m. Prahy, která má stromy ve své správě. Celkem se stará o zhruba 65 tisíc kusů stromů na území celé metropole.

"K prořezům dochází zejména v zimním období v době vegetačního klidu, kdy potřebujeme upravit ty stromy nejen z hlediska estetického, ale zejména zdravotního řezu a bezpečnostního řezu. Tyto stromy upravujeme i v rámci pochozí výšky nebo průjezdné výšky," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Stav stromů v Praze kontroluje TSK prostřednictvím arboristů průběžně po celý rok. Během roku ale zasahuje jen v těch nejnutnějších případech, které do zimy nepočkají.

"Nejenom s arboristy, ale také kontrolují naši oblastní správci jejich technický stav. Pokud by došlo např. k poškození stromu, tak přistupujeme okamžitě k jeho zdravotnímu řezu i během roku. Ale jinak opravdu v zimním období se snažíme udělat veškerou údržbu," řekla Barbora Lišková.

V rámci TSK nově funguje oddělení zeleně, které koriguje všechny související činnosti. Ročně si údržba ve městě vyžádá bezmála 90 milionů korun. A to včetně sekání trávy a zalévání. Kromě prořezů zajišťuje TSK také kácení nemocných stromů, ale také výsadbu nových kusů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu